Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hengähdystauko Syyriassa olisi tervetullut uutinen

Humanitaarisen avun saaminen syyrialaisille on tarpeen, vaikka aselevon toteutuminen olisi epävarmaa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Syyrian sodan kutsuminen sisällissodaksi on harhaanjohtavaa, koska kyse ei ole pelkästään syyrialaisten keskinäisistä taisteluista. Siksi tarvitaan laajaa yhteistyötä, jotta tilanteen paheneminen pystyttäisiin estämään.

Sodan aiheuttama inhimillinen hätä on mittasuhteiltaan järkyttävää. Vuonna 2011 alkaneiden taistelujen aikana yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Syyriasta, ja miljoonat ovat joutuneet etsimään maan sisällä turvallisempaa paikkaa.

Pelkästään tämän pitäisi riittää syyksi rauhanponnisteluille, mutta viime aikoina rinnalle on noussut toinen uhkakuva. Pelko yhteenottojen leviämisestä Syyrian ulkopuolelle on kasvanut.

Toistaiseksi neuvotteluyritykset ovat olleet tuloksettomia, mutta perjantaina nähtiin ensimmäinen myönteinen merkki pitkiin aikoihin, kun Münchenin turvallisuuskonferenssin yhteydessä tavanneet Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoivat uudesta Syyria-suunnitelmastaan.

Viikon sisällä olisi tarkoitus päästä sopuun vihollisuuksien keskeyttämisestä, jotta syyrialaisille pystyttäisiin antamaan kipeästi tarvittua humanitaarista apua.

Uutinen on ilman muuta myönteinen, mutta rivien välissä oleva teksti herättää heti uusia kysymyksiä. Aselepo ei koskisi Venäjän iskuja terroristeja vastaan. Tähän saakka Venäjä on valinnut kohteensa oman harkintansa perusteella.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Venäjä on pommittanut laajasti myös siviilikohteita. Iskut ovat lisänneet kodeistaan pakenevien ihmisten määrää. Münchenissä Lavrov kiisti väitteet sanomalla vain lyhyesti, että jotkut valehtelevat.

Isisiä ei saada neuvottelupöytään, joten siviilien vaino jatkuu neuvotteluista huolimatta siitäkin suunnasta. Sen sijaan Syyrian oppositioryhmien ensireaktiot suunnitelmaan ovat olleet varovaisen odottavia.

Taistelujen taukoaminen on tervetullutta. Opposition näkökulmasta on olennaista, tavoitellaanko nyt oikeaa aselepoa vai onko kyse lyhytaikaisesta tulitauosta, jonka aikana Venäjän tukema Bashar al-Assadin hallitus keskittyy keräämään voimia Aleppon valtaamiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat