Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matka onnistuu, jos toista ei tarvita

Sipilän pitäisi saada Intian päättäjät etäämmälle yrityksistä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
LASSE RANTANEN
Kuva: LASSE RANTANEN

Suomalaisessa vientiteollisuudessa on edelleen jonkinlaista likinäköisyyttä. Venäjä on ollut aina epävarma, vaikeasti ennustettava ja korruptiolla voideltu talous. Silti itä on ollut se suunta, johon suomalainen teollisuus tuijottaa.

Voisi olla aika katsoa kauemmas. Huomasiko kukaan, että suurten talouksien kasvuvauhtikisassa Intia ohitti Kiinan? Kiinan kasvu hidastuu, Intian vauhdittuu. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) lähti nyt loppuviikosta yritysvaltuuskunnan kanssa Intiaan etsimään valtavan markkinan kaupallisia mahdollisuuksia.

Intian tuorein virallinen arvio kertoo, että tänä vuonna bruttokansantuote kasvaisi 7,6 prosenttia viime vuodesta. Kiinan kasvu laskee luultavasti virallisissa mittauksissa alle seitsemään prosenttiin. Todellisuudessa kasvu Kiinassa voi olla hitaampaakin.

Viimeistään tänä vuonna Brics-maiden (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka) rintama repeää. Rintaman repii öljy – tai oikeastaan se, mitä öljyn hinnan romahdus tarkoittaa kunkin maan taloudelle.

Energiaa ja raaka-aineita myyvät Brasilia ja Venäjä kulkevat kohti kuilua. Kiina ja Intia hyötyvät energian ostajina. Etelä-Afrikka on siltä väliltä: maassa on sekä kaivosteollisuutta että halvasta energiasta hyötyvää tehdasteollisuutta. Brics-maiden bruttokansantuotteiden kirjo ulottuu siis pitkästä miinuksesta isoon plussaan.

Suomen vienti katsoo pitkän miinuksen suuntaan Venäjälle ja toivoo etumerkin vaihtumista. Sen sijaan Suomen vienti Intiaan vastaa arvoltaan alle prosenttia Suomen ulkomaankaupasta, eikä Intia kipua 20 tärkeimmän kauppakumppanimaan joukkoon. Kiina on vientimaiden listalla pistesijoilla vuodesta toiseen.

Epäsuhta Suomen Intian-viennin määrien ja markkinoiden koon sekä kasvupotentiaalin välillä on iso eikä ihan uusi. Kymmenen vuotta sitten Sitran Intia-raportti ihmetteli, miksi Intiassa on niin vähän suomalaisia yrityksiä. Raportissa muistutettiin, että toisin pitäisi olla, koska markkinat kasvavat, Intiassa osataan englantia ja koulutettua väkeä on tarjolla.

Raportti päätyi kuitenkin optimistiseen oletukseen: Suomen ja Intian välinen yritystoiminta lisääntyy ”ennätysmäisen nopeasti”. Kymmenen vuotta on mennyt, mutta ennätystä ei tullut. Kaupalliset suhteet ovat jokseenkin samassa pisteessä kuin ennen.

EU-parlamentin selvityksen mukaan talouskasvun ongelmat ovat johtaneet erityisesti Brics-maissa kasvavaan protektionismiin –  omien markkinoiden suojaamiseen ulkomaiselta kilpailulta. Mutta ryhmässä on sisäisiä eroja. Kiina ei ole samalla tavoin avoin vientimarkkina kuin vaikkapa Euroopan maat, mutta Kiina on nähnyt Intiaa paremmin yhteyden voimistuvien kaupallisten suhteiden ja oman talouskasvunsa välillä.

Intialle protektionismi on ollut keino, johon poliittiset päättäjät turvautuvat aivan liian helposti. Intialainen kirjailija Gurcharan Das kiteyttää maiden välisen eron siten, että Kiinan talous kasvaa päivällä ja Intian yöllä –  silloin, kun valtio nukkuu ja byrokraatit eivät ole jarruttamassa taloutta.

Sipilän vienninedistämismatkan voisi sanoa onnistuneen parhaalla mahdollisella tavalla, jos matkan jälkeen voitaisiin katsoa, että tällaisia reissuja ei enää tarvitse tehdä. Tämä tarkoittaisi sitä, että Sipilän pitäisi saada suostuteltua pääministeri Narendra Modi ja Intian hallinto etäämmälle yrityksistä.

Aidot ja lopulta kansantaloutta parhaiten hyödyttävät taloudelliset suhteet syntyvät yritysten keskinäisten suhteiden tiivistyessä luonnollisesti –  ilman kauppadiplomatiaa, pääministereiden kädenpuristuksia tai protektionismia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat