Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työehtopöytään kasautuu tavaraa

Neuvottelujen eteneminen on hallituksesta kiinni.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Työmarkkinajärjestöt ovat kiristäneet tahtiaan yksikkötyökustannusten alentamista koskevissa neuvotteluissa. Seuraava tapaaminen on alkuviikosta.

Neuvottelutahdin kiristyminen tarkoittaa sitä, että neuvotteluissa ollaan lähellä läpimurtoa, tai ainakin koeponnistusta.

Nyt neuvottelujen eteneminen on kiinni maan hallituksesta. Siltä odotetaan selkeitä ja luotettavia linjauksia siitä, miten paikallisessa sopimisessa edetään. Hallituksen puolelta neuvottelujen dynamona on toiminut elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk).

Elinkeinoelämän keskusliitto olisi halunnut pitää paikallisen sopimisen erillään niin sanotuista yhteiskuntasopimusneuvotteluista. Palkansaajat eivät kuitenkaan suostu allekirjoittamaan edes neuvottelutulosta yksikkötyökustannusten alentamisesta ennen kuin hallitukselta on tullut viestiä. Se vie ainakin alkavalle viikolle.

Aikataulutavoitetta neuvotteluille ei edelleenkään ole asetettu, ei edes maan hallituksen suunnasta. Yleinen arvio on, että tarvittaessa sopimus syntyy nopeastikin, kunhan paikallinen sopiminen on ensin raivattu alta pois.

Paikallisen sopimisen pelisääntöjä hierotaan hallituksen asettamassa kolmikantaisessa työryhmässä. Sen virallinen määräaika on maaliskuun puolivälissä, mutta koko työmarkkinapaketista saatetaan hieroa sopu ennen sitä.

Paikallisen sopimisen työryhmä tuskin pääsee ehdotuksistaan yksimielisyyteen. Maan hallituksessa kokoomus voi joutua pettymään eniten. Kokoomus ja työnantajat – sekä Elinkeinoelämän keskusliitto EK että Suomen Yrittäjät – haluavat paikalliset joustot lakeihin. Palkansaajajärjestöt olisivat halunneet sopia joustoista vain työehtosopimuksissa. Nyt jotain on tulossa lakeihin, osa jää alakohtaisten neuvotteluihin.

Neuvoteltavien asioiden kekoon pitää vielä lisätä seuraava palkkaratkaisu. Työnantajat haluaisivat neuvotella palkoista ensi syksynä alakohtaisesti, palkansaajajärjestöt haluavat sopia palkat nyt. Perustelu kuuluu, että jos yksikkötyökustannusten alentamisen vuoksi työehtoja heikennetään, kukaan keskusjärjestöjohtaja ei pysty takaamaan maltillista palkkaratkaisua jäsenliittojensa puolesta.

Neuvotteluissa on monta alun perin erillistä asiakokonaisuutta kietoutunut yhteen niin, että lopputulos alkaa muistuttaa letitettyä pullapitkoa. Työmarkkinajärjestöt ovat sekä edunvalvonta- että neuvotteluorganisaatioita. Siksi niiden neuvottelut muistuttavat kirpputoria tai osto- ja myyntiliikettä, jossa etuja vaihdetaan rahaan tai toisiin etuihin.

Elinkeinoelämän keskusliiton jäsenliitoilla on järkeenkäypiä perusteluita, miksi paikallista sopimista ei pidä kytkeä neuvotteluihin työn hinnan alentamisesta.

Otetaan vaikkapa Teknologiateollisuus, joka usein esitetään esimerkkinä siitä, kuinka laajat mahdollisuudet toisin sopimiseen alan voidaan työehtosopimuksissa antaa.

Palkansaajapuolella saattaa olla kiinnostusta käydä kauppaa paikallisen sopimisen lisäämisellä niin, että vastineeksi työnantaja – tai maan hallitus – ei vaatisi niin suurta yksikkötyökustannusten alentamista.

Jos asia sovitaan keskusjärjestöjen välillä, voisi lopputulos olla, että teknologiateollisuuden paikallisessa sopimisessa ei muutu mikään, mutta yksikkötyökustannuksetkaan eivät alene. Keskeisenä vientialana juuri teknologiateollisuus tarvitsisi yksikköhintoihinsa alennusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat