Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lainvalmistelussa näkyvät nyt uudet hybridiuhat

Hallitus antaa kevään aikana useita lakiesityksiä, joilla lisätään kykyä vastata turvallisuustilanteen nopeisiin muutoksiin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen turvallisuusympäristö muuttuu, ja Venäjän kehitykseen liittyy riskejä. Siksi ulkoministeriö, sisäministeriö ja puolustusministeriö ovat käyneet intensiivisesti läpi lainsäädäntöä, joka vaikuttaa Suomen valmiuteen reagoida erilaisiin nopeasti eteneviin kriisitilanteisiin. Nyt haetaan kykyä reagoida uusiin hybridiuhkiin.

Hallitus laatii parhaillaan selontekoja ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja puolustuspolitiikasta. Valmistelussa on myös tiedustelulakien kokonaisuus. Kevään aikana hallitus antaa useampia lakiesityksiä, joilla lisätään kykyä vastata nopeasti muuttuviin turvallisuustilanteisiin.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) selvitytti vuodenvaihteessa oikeuskanslerilla, onko viime vuosikymmeninä tehdyissä lainmuutoksissa syntynyt jotain estettä sille, että varusmiehiä käytetään varusmiespalveluksen aikana joustavan valmiuden kohottamiseen ja sodan ajan tehtäviin. Ei ole, kuului vastaus.

Myös reserviläisten valmiutta aiotaan kohottaa lyhentämällä varoaikaa kertausharjoituksiin ja poistamalla kertausharjoitusvuorokausien enimmäisaikoja. Lakiesitys on lausuntokierroksella.

Ulkoministeri Timo Soinille (ps) luovutettiin perjantaina mietintö laiksi kansainvälisen avun antamisesta ja vastaanottamisesta. Laki sotilaallisesta avusta ja siitä, miten päätöksenteko sotilaallisten voimakeinojen käytöstä toimii, on välttämätön.

Kyse ei ole vain siitä, miten Suomi voi auttaa muita, vaan myös siitä, että Suomi voi ottaa apua vastaan.

Suomi ei ole voinut noudattaa Lissabonin sopimukseen sisältyviä EU:n yhteisvastuun ja avunannon lausekkeita kuin tietyin reunaehdoin. Lakia tarvitaan myös pohjoismaista yhteistyötä varten.

Uudesta sotilaallisen avun laista seuraa ketjureaktio, sillä muutoksia tarvitaan myös moniin toimialakohtaisiin lakeihin. Yksi seuraus on se, että kansainvälisiin sotilasaputehtäviin osallistumisesta tullee ammattisotilaille pakollista.

Sotilasavussa liikutaan hyvin lähellä Puolustusvoimien päätehtävää. Sille, että näistä tehtävistä voisi halutessaan kieltäytyä kuten kansainvälisestä kriisinhallinnasta, ei ole perusteita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat