Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ankarat tiliotteiden kyttääjät pysyvät rauhallisina keskellä Saksan pakolaiskriisiä

Pääkirjoitus
 
Tiina Rajamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja.

Harvoin tekee näin kovasti mieli kehua saksalaista virastoa. Nyt tahtoisin kuitenkin kiittää Saksan työvoimaviranomaista.

Juuri sitä, jonka paikallistoimistot tunnetaan tiukkapipoisina työllisyyden vahtikoirina ja jonka byrokraateilla on maine ankarina tiliotteiden kyttääjinä. Työvoimaviranomainen tuntuu olevan ainoa, joka pystyy käärimään hihansa ja pysymään kiihkeän turvapaikanhakijakeskustelun keskellä rauhallisena.

Saksa on poliittisesti sekaisin, sillä maa ei tiedä, miten se hoitaisi 1,1 miljoonan viime vuonna maahan tulleen turvapaikanhakijan asiat. Poliitikot tappelevat keskenään. Liittokansleri Angela Merkel on kohdannut pakolaiskriisissä vaikeimman haasteensa, ja monet toivovat hänen valtakautensa loppuvan pian.

Äärioikeistolaiset ajatukset ja hurjat puheet nostavat päätään. Vaihtoehto Saksalle -puolueen puheenjohtaja Frauke Petry totesi, että rajoilla voidaan tarttua aseisiin, jos pakolaisten tuloa ei muuten saada estettyä. Puolue on noussut Saksan kolmanneksi suosituimmaksi.

Poliittisen sapelinkalistelun keskellä työvoimaviranomainen työstää tasaiseen tahtiin tilastoja ja ennusteitaan. Viime viikolla se kertoi, että Saksassa syntyy vuosittain 700 000 työpaikkaa. Työmarkkinoille pyrkiviä turvapaikanhakijoita on sen mukaan tänä vuonna 350 000.

”Määrä on vielä liian pieni, että turvapaikanhakijat veisivät saksalaisilta työpaikkoja”, sanoi työvoimaviranomaisen johtaja Detlef Scheele.

Hänen ennusteensa on, että työttömät turvapaikanhakijat näkyvät Saksan tilastoissa ehkä ensi kesänä. Nyt Saksan työttömyysaste on 6,7 prosenttia.

Scheele arvioi, että parhaassa tapauksessa vuoden Saksassa olon jälkeen joka kymmenennellä turvapaikanhakijalla on työpaikka ja viiden vuoden päästä puolet heistä on töissä. Monet saattavat kuitenkin päätyä rahan tarpeessa hanttihommiin, joissa pärjää ilman kielitaitoa.

On huojentavaa, että työvoimaviranomainen pystyy puskemaan tietoja keskusteluareenalle, jossa poliitikot kamppailevat toisiaan vastaan. Siitä huolimatta syytökset ovat saksalaisessa politiikassa kovemmassa kurssissa kuin faktat.

Kuka hyökkää terävimmin -politiikkaa on vaikeaa ymmärtää. Nythän jokaista päätöksentekijää luulisi kiinnostavan, millä keinoilla estetään se, että turvapaikanhakijoista tulee vastaanottokeskuksissa norkoilevaa joukkoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat