Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkolliskokous on ukkoutunut

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turun Sanomat pohtii kirkollista demokratiaa viime viikolla käydyn kirkolliskokousvaalin näkökulmasta.

”Vaikka lähes neljä miljoonaa suomalaista kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon, vain harva vaikuttaa siihen, ketkä kirkon asioista päättävät. Kirkollinen vaalitapa on jäänyt maallikoille etäiseksi ja vaikutussuhde epäselväksi.”

”Maallikkoja saivat äänestää seurakuntavaaleissa 2012 valitut luottamushenkilöt, ja äänestysprosentti oli peräti 88,4 prosenttia. Vaikka luku on korkea, se hämää: Kirkon laajan jäsenkunnan ääni on vaimea, sillä seurakuntavaaleissa äänestysprosentti on alle 20. Passiivisuus näkyy ja kirkolliskokouksen kokoonpano on konservatiivisempi kuin kirkon jäsenistö.”

”Koko maassa valituista nuorin, ainoa alle 30-vuotias, on 24 ja iäkkäin 72 vuotta. Keski-ikä on 56 vuotta. Turun arkkihiippakunnassa valituista ainoa alle 50-vuotias on 39-vuotias pappi Mari Korhonen. Naisia on 35 ja miehiä 61.”

”Kirkon korkeimpana päättävänä elimenä kirkolliskokous ottaa kantaa sekä talouteen että kirkon oppiin.”

”Suuri päättäjiä jakava kysymys koskee 2017 voimaan tulevaa avioliittolakia. Kirkolliskokouksen on syytä keskustella tasa-arvoisen avioliittolain vaikutuksesta kirkkoon.”

”Kirkon pitää olla kiinnostunut yhteiskunnan muutoksista, jos se on kiinnostunut jäsenistään. Viime vuonna kirkkoon liittyi enemmän ihmisiä kuin koskaan aiemmin ja jäsenkato hidastui. 2015 jäsenmäärä väheni 34 400, kun edellisvuonna laskua oli lähes 67 000.”

Aamulehden mielestä Suomen satavuotisjuhlavuonna olisi hyvä aika purkaa Suomen itsenäisyydenajan historiankirjoitukseen ladattuja myyttejä.

”Teemaksi satavuotisjuhlalle on valittu ”yhdessä”. Se on aivan oivallinen valinta johtoajatukseksi –  etenkin tilanteessa, jossa suomalaiset tuntuvat etenkin henkisesti viihtyvän enemmänkin kahdessa kuin yhdessä leirissä. Toisaalta kahdessa leirissä oltiin myös itsenäisyyden alkuvaiheessa. Sitä ei pidä unohtaa juhlittaessakaan. Ja siksi merkkivuoden tapahtumien teemana voisi olla myös rehellisyys ja itsensä tarkasteleminen.”

”Suomen synty on ajoittain ladattu myyttejäkin täyteen. Oikeastaan kansakunta kuitenkin päätyi itsenäisen valtion omistajaksi sotien, sattumien ja muutoinkin sekavien vaiheiden jälkeen.”

”Suomen täyttäessä kohta sata vuotta on sen tarina kypsä kerrottavaksi tämän päivän lähtökohdista. Yksi hyvä avaus tähän suuntaan oli äskettäin julkaistu kolmen tutkijan kirja suomalaisesta fasismista maailmansotien välisenä aikana. Sitäkin pitää pystyä arvioimaan rehellisesti ja analyyttisesti. Yksi historian tutkimisen syistä kun edelleen on pyrkimys välttää vanhojen virheiden toistaminen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat