Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä pienempi osa maailman ökyrikkaista on perijöitä

Tulevaisuuden miljardööriluokka ei koostu perijöistä vaan itse itsensä rikastaneista.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hakeva löytää helposti todisteita siitä, että Yhdysvaltain talous on dynaamisempi kuin Euroopan talous. Uudet keksinnöt ovat nopeammin teollisessa tuotannossa, työpaikkoja syntyy ja kuolee nopeammin –  ja miljardöörikerhon jono vetää nopeammin. Tämä tieto sisältyy Peterson Instituutin tutkijoiden Caroline Freundin ja Sarah Oliverin selvitykseen.

Freundin ja Oliverin keräämistä tiedoista selviää, että sekä kehittyvissä maissa että Yhdysvalloissa ja Euroopassa yhä harvempi tulee miljardööriksi perinnön avulla. Vuonna 1996 maailman superrikkaista yli puolet oli perintömiljardöörejä. Vuoteen 2014 mennessä heidän osuutensa on vähentynyt alle kolmasosaan. Yhä suurempi osa tekee siis jättiomaisuutensa itse.

Tekotapakin muuttuu: resurssiyhtiöillä – raaka-aineilla – rikastuneiden osuus kutistuu ja tilalle tulevat uuden tekniikan ja rahoituksen yrityksillä vaurastuneet. Venäjä on poikkeus.

Yhdysvaltain ja Euroopan välillä on eroja. Täällä perintörikkaiden osuus on suurempi ja heidän keski-ikänsä on korkeampi. Perintöyhtiötkin ovat Euroopassa vanhempia.

Euroopan ja Kiinan välinen vertailu on vielä paljastavampaa. Kiinassa miljardiomaisuuksia keränneiden määrä kasvaa nopeasti, eikä kyse voi ainakaan olla monien sukupolvien ajan suvussa kulkeneista perinnöistä.

Kaikkein rikkaimpien ihmisten omistusten arvo kasvaa vuosi vuodelta. Ranskalainen taloustieteilijä Thomas Piketty tulkitsi muutama vuosi sitten, että pääoma kasvaa nopeammin kuin kansantulo, mikä kasvattaa varallisuuseroja.

Selvitys jättiomaisuuksien kertymästä todistaa osaltaan, että näin on. Toisaalta se kertoo, että kiertoakin sentään on. Rahaa tehdään yrityksillä, yrityksiä nousee ja laskee, ja niiden arvoon sekä omistajien varallisuusmääriin vaikuttavat muun muassa pörssikurssit.

Tulevaisuuden miljardööriluokka ei siis koostu perijöistä ja koroilla eläjistä, kuten moni Pikettyn ajatusten pohjalta tulkitsi, vaan itse luomansa liiketoiminnan avulla rikastuneista yrittäjistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat