Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiireellä tehdystä ei tule hyvää

Hallitus on säätämässä perheenyhdistämisestä lakia, jonka seurauksia se ei luultavasti tiedä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ihmiset, tavarat ja palvelut liikkuvat yli rajojen, ja niin liikkuu myös rakkaus. Yhä useampi suomalainen löytää ulkomailta elämänkumppanin. Suomen kansalaisten ulkomaalaisia perheenjäseniä muuttaa ulkomailta Suomeen vuosittain 10 000–11 000.

Suomeen muuttaa myös turvapaikan saaneiden perheenjäseniä. Aiemmin heitä on ollut muihin perhesiteen perusteella Suomeen tuleviin verrattuna varsin vähän, mutta tilanne on muuttunut. Suomeen tuli viime vuonna yli 32 000 turvapaikanhakijaa. Arvioiden mukaan tästä joukosta noin 10 000 saa turvapaikan tai oleskeluluvan toissijaisen suojelun perusteella. Maahanmuuttoviranomaiset pitävät nyrkkisääntönä sitä, että kukin heistä hakee Suomeen perheenyhdistämisen kautta 3–4 perheenjäsentä.

Nyt hallitus haluaisi kiristää perheenyhdistämisen kriteerejä. Tavoitteena on vähentää perheenyhdistämisiä ja varmistaa, etteivät ne ole vetotekijä Suomeen. Myös rahaa halutaan säästää – perheenjäsenen saaminen Suomeen vaatisi vastedes vakaita tuloja.

Rajat kiristyksille asettaa EU:n perheenyhdistämisdirektiivi. Kaikkia sen keinoja Suomi ei kuitenkaan ota vielä käyttöön. Esimerkiksi siihen, miten nopeasti Suomen kansalaisuuden voi saada, ei puututa. Eniten hämmennystä on nyt herättänyt se, että hallitus kiristää myös Suomen kansalaisten perheenjäsenten pääsyä Suomeen.

Moni kysyy, miksi niin on. Vastaus on periaatteessa yksinkertainen: hallituksen lähtökohta on se, ettei Suomen maahanmuuttolainsäädäntö saa olla löyhempi kuin muissa EU-maissa, ja silloin kiristykset koskevat kaikkia.

Toinen kysymys on, onko lakihanketta valmisteltu kunnolla. Nyt syntyy vaikutelma, ettei kiireessä ole ehditty kunnolla pohtia, millaista muutosta oikein ollaan tekemässä.

Kuten kaikkia maahanmuuton rajoittamiseen liittyviä kysymyksiä, myös perheenyhdistämisen edellytysten kiristämistä on arvioitava monesta näkökulmasta. Toisiinsa kytkeytyvät oikeudet perhe-elämään ja valtion oikeus määrätä ulkomaalaisten pääsystä maahan.

Kyse on myös siitä, miten paljon ihmisen taloudellinen tilanne voi vaikuttaa hänen tasa-arvoiseen kohteluunsa.

Suomessa perheenyhdistämisen kiristyksistä keskeisimmät koskisivat toimeentuloedellytyksiä. Perheenkokoajalta edellytettäisiin 1 700 euron käteen jääviä tuloja kuukaudessa, jotta saisi yhden perheenjäsenen Suomeen. Jos Suomeen haluaa puolison ja kaksi lasta, nettotulojen olisi oltava 2 600 euroa.

Ehdotettu toimeentulovaatimus herätti heti vilkkaan keskustelun – suomalaisten näkökulmasta. Moni opiskeleva pariskunta huolestui tulevaisuudestaan ja mahdollisuuksistaan asua samassa maassa. Kiertotiet alkaisivat houkuttaa. Pariskunnat saattaisivat muuttaa ensin Viroon. EU:n vapaan liikkuvuuden sääntöjen perusteella voisi sitten muuttaa yhdessä Suomeen, vaikka puoliso olisi EU:n ulkopuolelta.

Lakiluonnoksen perusteluissa sanotaan, että turvapaikan saaneet kotoutuvat tehokkaammin ja nopeammin joutuessaan kantamaan vastuun perheensä toimeentulosta. Se on paljon sanottu.

Yksi asia lausuntokierroksella olevasta lakiluonnoksesta ainakin seuraa: ruuhka.

Jos turvapaikan saanut käynnistää perheenyhdistämisprosessin kolmen kuukauden sisällä oleskelulupapäätöksestä, toimeentuloehdot eivät EU-direktiivin perusteella päde. Hallitus on säätämässä lakia, jonka seurauksia se ei luultavasti tiedä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat