Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työn merkitys joudutaan miettimään uusiksi

Suomi jakautuu globalisaation voittajiin ja häviäjiin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hiljattain on ilmestynyt kaksi kiinnostavaa tekstiä työstä: kansanedustaja Timo Harakan (sd) julistus Liike 2020 ja professori Heikki Hiilamon kirjoitus Helsingin Sanomissa 14.2.

Hiilamon mukaan muukalaisvihamielisyys johtuu keskiluokan ahdingosta ja uudesta, toimeentulotuen varassa elävästä köyhälistöstä.

Tehtaita on lakkautettu, mutta enää työttömyys ei koske pelkästään työväenluokkaa: Nokian alamäen jälkeen moni korkeasti koulutettu on joutunut etsimään uutta työtä tai perustamaan oman yrityksen.

Jos oma tulevaisuus koetaan epävarmaksi, ahdistus puretaan muukalaisiin, maahanmuuttajiin, Hiilamo päättelee.

Suomi kuului pitkään globalisaatiokehityksen voittajiin. Nykyään Suomi jakautuu voittajiin ja globalisaation vuoksi työpaikkansa menettäviin häviäjiin.

Pettymys perussuomalaisten toimintaan hallituksessa on mielipidekyselyjen mukaan saanut äänestäjät palaamaan Sdp:n kannattajiksi. Sdp puolestaan kävi kaksi vuotta sitten puheenjohtajakisan, jossa perinteisen työväenliikkeen edustaja Antti Rinne voitti ”keskustavasemmistolaista” linjaa ajaneen Jutta Urpilaisen.

Sdp:n kannatuksen kasvu on hyvin todennäköisesti johtunut suoraan tyytymättömyydestä hallitukseen.

Perinteisen työväenliikkeen arvojen varaan Sdp ei voi tulevaisuudessa suosiotaan laskea, kun perinteinen työväenliike kutistuu kaiken aikaa.

Myös työn merkitys identiteetin rakentajana pitää miettiä uudestaan, kun pätkä- tai osa-aikatyö ei takaa toimeentuloa.

Harakka kehottaa sopeutumaan siihen, mitä ei voi muuttaa. Hänen mukaansa ”kaikkein vaarallisinta Sdp:lle on pitää kiinni työväenromantiikasta, lukittautua puolustamaan vähenevää vientiteollisuutta ja vastustamaan tulevaisuutta”.

Konkreettisia vastauksia vaikeisiin ajankohtaisiin ongelmiin ei Harakallakaan ole antaa.

Ongelma ei ole yksin Sdp:n eikä edes yksin Suomen. Vastausta yhteiskunnan muutokseen kaipaa myös ainakin koko läntinen Eurooppa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat