Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Balkan paikkaa mennyttä

Kaksikymmentä vuotta sisällissodan jälkeen Bosnia lopulta pystyi jättämään EU-jäsenhakemuksensa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Bosnia – viralliselta nimeltään Bosnia ja Hertsegovina – jätti maanantaina lopulta EU-jäsenhakemuksensa. Tuhoisan ja pitkän sisällissodan 1990-luvun alkupuolella kokeneelle maalle askel on henkisesti tärkeä, vaikka matka täyteen jäsenyyteen on vielä pitkä.

Toipuminen sodasta on ollut hidasta. Etnisten ryhmien vastakkainasettelu on pysynyt voimakkaana, ja nationalismi on ylläpitänyt jännitteitä. Korruptio rehottaa, eikä maa ole pystynyt houkuttelemaan ulkomaisia sijoittajia. Ero naapurien kehitykseen on päässyt venähtämään suureksi.

Silti EU-jäsenyyden tavoittelu on auttanut kirkastamaan maan suuntaa. Prosessi kannustaa tekemään uudistuksia. Monimutkainen hallintokoneisto joutuu nyt tavoittelemaan tuloksia.

Bosnian jäsenyyshanke on esimerkki siitä, miten Balkanin maat pyrkivät pääsemään eroon historiansa painolastista. Viime joulukuussa Nato kutsui Montenegron jäsenekseen. Päätökselle antaa erityisen sävyn se, että vielä vuonna 1999 Kosovon sodan aikaan Montenegro oli osa Serbian johtamaa Tynkä-Jugoslaviaa.

Osallistuminen kansainväliseen yhteistyöhön on osoittautumassa parhaaksi keinoksi hoitaa sotien jättämiä arpia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat