Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jokaisella on omat todisteensa

Kenelläkään ei ollut erityistä halua ymmärtää toista mieltä olevien näkemyksiä.

Pääkirjoitus
 
Antti Blåfield Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Hän on ahdistunut eri suunnista tulevista pakolaisista muttei ymmärrä, eikö tässä maassa enää muuta puheenaihetta olekaan. Hänen mielestään on hölmöä ehdoin tahdoin heikentää koulussa ruotsin kielen asemaa – sekin kielitaito voi tulevaisuudessa olla nuorille arvaamaton etu työmarkkinoilla.

Hän on ehdottomasti sitä mieltä, että verot ovat nyt tapissa. Hän uskoo joukkovoimaan mutta myös siihen, että jokainen on vastuussa itsestään ja omistaan.

Hän viihtyy luonnossa ja kannattaa aktiivisempaa luonnonsuojelua – tosin ei hän sitä kenellekään julista. Hän on vakuuttunut, että valtakunnan eliitin kanssa on aina oltava varuillaan.

Mitä puoluetta hän kannattaa? Luultavasti se riippuu kulloisistakin mielen ja ajan suhdanteista, mutta periaatteessa hänelle saattaisi löytyä oma nurkkansa lähes jokaisesta eduskuntapuolueesta. Hänen kaltaisistaan koostuu se hiljainen enemmistö, jota gallupit yrittävät kuukausittain lokeroida eri ryhmittymiin.

Nyt on muodikasta piirtää jana, määrittää sen ääripäät ja sitten määritellä itsensä tai joku muu tälle janalle.

Televisiossa monet keskustelu- ja ajankohtaisohjelmatkin toimivat tämän ajatuksen varassa: haetaan asioille vastakkaiset näkökannat ja annetaan vastapuoliksi määriteltyjen julistaa omaa totuuttaan. Kun vesilasit ovat studiossa tyhjentyneet ja ohjelma loppunut, katsoja on usein yhtä suuren epätietoisuuden vallassa kuin ohjelman alkaessa. Tärkeintä on olla oikeassa, ei kuunnella toista.

Saman havainnon teki Helsingin Sanomien taloustoimittaja Paavo Teittinen, kun hän haastatteli talousasiantuntijoita siitä, miten Suomi saataisiin ylös lamasta (HS 24.1.).

Asiantuntijat – osin samoissa kouluissa opiskelleet, samoja koulutus- ja urapolkuja kulkeneet, samoissa illallispöydissä istuneet – esittelivät vastakkaisia kantojaan. Kenelläkään ei ollut erityistä halua ymmärtää toista mieltä olevien näkemyksiä, vaan jokainen esitti jo tutuiksi tulleet litaniat omia mielipiteitä tukevia todisteita.

Jokin aika sitten radion kirkollisessa keskusteluohjelmassa pohdittiin, tulisiko joistakin arkipyhistä luopua. Siihenkin keskusteluun oli valittu vastakkaisia kantoja edustavat henkilöt, eivätkä hekään halunneet kuunnella toistensa mielipidettä vaan julistivat rutiinilla omat jo kivettyneet kantansa. Toinen puolusti pyhien pyhyyttä jopa Eurostatin tilastoilla.

Paavo Teittinen viittasi juttunsa yhteydessä yhdysvaltalaiseen taloustieteen professoriin Russ Robertsiin, joka on vakuuttunut siitä, ettei ideologinen juupas–eipäs-jänkkäys lopu koskaan. Aina on joku peruste roikkua kiinni omassa kannassaan.

Roberts myöntää itse kuluvansa samaan joukkoon. ”Olen ideologi. Nämä periaatteet värittävät tapaani katsoa maailmaa. Uskon, että tämä pätee lähes kaikkiin meistä”, hän sanoo.

”Tulkinta on lohduton. En halua uskoa siihen,” Teittinen päättää oman kommenttinsa.

Vaikka taloustieteilijät vetelevät kuulijoidensa ihmeteltäviksi suoria viivojaan, hekään eivät ole vain pisteitä janalla vaan ihmisiä pelkoineen, toiveineen ja ristiriitoineen. Ihmisinä heidän määrittelemisensä on yhtä vaikeaa kuin alussa esitellyn keskivertosuomalaisen. Ihmisyyteen kuuluu myös ymmärrys siitä, että ei ole maailmassa yksin. Ja siitä, että eri suunnista katsottuna maailma näyttää erilaiselta.

Siksi olisi tärkeää, että heillä, joille yhteiskunta on antanut parhaat edellytykset ymmärtää vaikkapa talouden ja yhteiskuntien lainalaisuuksia, olisi rohkeutta kohdata toista mieltä olevat kuunnellen ja ratkaisuvaihtoehtoja etsien. Se on edellytys sille, että päästään tasapainoiselle uudistusten tielle.

Journalismissa näkyy jo merkkejä kyllästymisestä ikuiseen jänkkäämiseen: vuoropuhelukin voi olla kiinnostavaa.

Työmarkkinoilla sen sijaan keskinäinen luottamus näyttää karanneen vaarallisen kauas.

Kuunteleminen ja ratkaisujen etsiminen ei tarkoita, että kaikki olisi kaupan, päinvastoin. Kunnioitus toista kohtaan on se ihmisoikeuksien kivijalka, joka tekee vuoropuhelun mahdolliseksi. Jokaisella on oikeus olla oma itsensä, kunhan ei loukkaa muiden vastaavaa oikeutta. Minä en voi määrätä sinun arvoasi enkä sinun arvojasi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat