Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valitusoikeuden rajoitus vaarantaisi demokratian

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kaleva pohtii, mitä tarkoittaa hallitusohjelman kirjaus siitä, että kaavoitusasioissa selvitetään siirtyminen kunnallisvalituksesta hallintovalitukseen.

”Mitättömältä tuntuva selvitys merkitsee toteutuessaan niin perustavanlaatuista muutosta jo sata vuotta vanhaan käytäntöön, että se romuttaisi keskeisesti demokratiaan kuuluvan oikeuden valittaa hallinnon mahdollisista laittomuuksista. Kunnallisvalituksen on oikeutettu tekemään kuka tahansa, joka kokee lakia rikotun kaavoituksessa, kun taas hallintovalitusoikeus on vain niillä, joiden etuihin päätöksellä on vaikutusta.”

”Valitusten vuoksi kaavat saattavat joutua odottamaan pitkään vahvistamista, mikä hidastaa rakentamista. Valitusoikeuden kaventamista lobannut rakennusteollisuus väittää hidastusten merkitsevän tuhansien työpaikkojen makuuttamista. Tosiasiassa vain kymmenessä prosentissa kaikista asemakaavoista valitetaan.”

”Turhat valitukset ovat kiusallisia, mutta niiden vuoksi koko järjestelmää ei saa panna romukoppaan. Demokratialla on hintansa, ja sen vaatima byrokratia ottaa aikansa.”

”Kysymys on päätöksenteon kontrollista. Jos se poistetaan, avataan kenttä nykyistä räikeämmin omaa etuaan ajaville hyvä veli -verkostoille. Tämä on estettävä.”

Karjalainen kysyy, onko Suomessa tarjottavan koulutuksen taso turvattu.

”Yliopistoissa ja korkeakouluissa käydään toimintaan ja henkilöstöön kohdistuvia yt-neuvotteluita, mikä on herättänyt kasvavaa huolta Suomen tulevaisuudesta. Riittääkö meillä osaajia kaikkiin niihin vaativiin tehtäviin, joita tulevaisuuden menestyvä yhteiskunta tarvitsee?”

”Samanaikaisesti on herätty tilanteeseen, jossa perusoppivelvollisuuskoulutuksen tilaa ja tuloksia Euroopan taloudellisen yhteistyöjärjestön OECD:n maissa seuraavan Pisa-tutkimuksen kestomenestyjä Suomi alkaakin yskiä. Matematiikkaa, luonnontieteitä ja lukemista heikosti osaavien osuus on kasvanut viime vuosina OECD-maista kaikkein voimakkaimmin Suomessa.”

”OECD:n viime viikolla julkistetun raportin mukaan käytännössä joka kuudennella peruskoulusta lähtevällä ei ole riittäviä valmiuksia jatko-opintoihin ja työelämään. Ruotsilla, Tanskalla ja Norjalla menee vieläkin heikommin, mutta siitä on turha iloita. Suomi on hyvää vauhtia saavuttamassa näitä maita.”

”Paniikkinappulaa ei ole ehkä vielä syytä painaa, mutta opettajilta, vanhemmilta ja koulutuksen asiantuntijoilta kumpuavaa huolta ei pidä väheksyä. Suomi tarvitsee kunnon lääkkeet koulutustasonsa ylläpitämiseksi.”

”Tähän tarvitaan tietenkin rahaa, joka on kuitenkin hyvin korkoa kasvava sijoitus entistä parempaan tulevaisuuteen. Pelkästään amputaatiosta ei koulutusasiassa ole hoitokeinoksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat