Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestöneuvottelut saivat lisää vauhtia

Hallitus kertoi linjauksensa paikallisesta sopimisesta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Työmarkkinajärjestöjen neuvottelut kilpailukyvyn parantamisesta saivat vauhtia keskiviikkona, kun maan hallitus kertoi linjauksensa paikallisesta sopimisesta. Järjestöjen neuvottelut ovat polkeneet paikallaan hallituksen linjauksia odotellessa.

Keskeinen kiista on koskenut sitä, lisätäänkö paikallisen sopimisen mahdollisuuksia lakiteitse vai työehtosopimuksissa. Sekä Elinkeinoelämän keskusliitto EK että Suomen Yrittäjät ovat halunneet säätää asiasta laeilla. Palkansaajajärjestöt ovat olleet työehtosopimusten kannalla. Palkansaajien edustajat ilahtuivat hallituksen linjauksesta enemmän kuin työnantajien edusmiehet.

Hallituksen linjaus tarkoittaa sekamallia: työehtosopimukset ovat ensisijainen väylä, mutta lainsäädännöllä varmistetaan, että paikallinen sopiminen etenee hallituksen tavoitteleman vähimmäistason verran.

Jotkin asiat todennäköisesti vaativat joka tapauksessa lainsäädäntöä. Hallitus haluaa, että työnantajaliittoon järjestäytymättömät yritykset saavat samat mahdollisuudet paikalliseen sopimiseen kuin järjestäytyneet yritykset. Oman alan työnantajaliittoon kuulumattomat yritykset ovat Suomen Yrittäjien jäsenkuntaa. Tähän asti ne ovat voineet – ainakin lain mukaan – sopia työpaikoilla vain säännöllisen työajan sijoittelusta.

Hallitus haluaa paikallisesti sovittaviksi työajat, palkat, palkanlisät ja muut korvaukset. Hallituksen toiveissa on lisäksi saada sopimuksiin selviytymislauseke yritysten kriisitilanteita varten. Kriisilauseke on yleisesti käytetty Saksassa: työntekijät joustavat vaikeina aikoina, mutta vastapainoksi he säilyttävät työpaikkansa.

Hallitus korostaa, että lopullinen päätösvalta paikallisesta sopimisesta kuuluu työpaikoille. Lupaa toisin sopimisesta ei siis tarvitse hakea työnantaja- tai työntekijäliiton keskustoimistosta Helsingin Etelärannasta tai Hakaniemestä.

Hallitus ja työmarkkinakeskusjärjestöt tarkastelevat toukokuun lopussa, miten pitkälle työnantaja- ja työntekijäliitot ovat paikallisessa sopimisessa päässeet.

Alakohtaiset työehtosopimukset avataan siis jo keväällä, kun alkuperäinen aikataulu olisi ollut ensi syksy. Samassa yhteydessä sovitaan mahdollisesti myös ensi vuoden palkoista. Liitot eivät availe työehtosopimuksiaan kovin tiheään tahtiin. Jokainen neuvottelukierros vaatii oman aikansa.

Paikallisten joustojen lisäämiseen on pantu paljon toiveita sekä hallituksessa että varsinkin yrittäjäkentässä. Sen toivotaan hillitsevän työvoimakustannuksia ja jollain aikavälillä myös lisäävän työllisyyttä.

Työmarkkinajärjestöt voivat nyt edetä ripeästi yksikkötyökustannusten alentamiseen tähtäävissä neuvotteluissaan. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies arvioi viikonvaihteessa MTV:n haastattelussa, että ratkaisu syntyy helmikuun aikana. Tarkkaa aikarajaa ei edelleenkään ole, mutta viikossa tai parissa ratkaisu voi hyvinkin syntyä.

Olennaista asioiden etenemiselle on ollut se, että Juha Sipilän (kesk) porvarihallitus on muuttanut suhtautumistaan työmarkkinajärjestöihin. Viime aikoina hallitus ei ole enää asettanut ehdottomia määräaikoja tai tulostavoitteita järjestöjen neuvotteluille. Tämä on parantanut neuvottelujen ilmapiiriä. Esimerkiksi yksikkötyökustannusten alentamisessa tuskin päästään hallituksen tavoittelemaan viiteen prosenttiin.

Neuvottelujen edistyminen edellytti myös sitä, että EK:n omistajaporras muutti vuodenvaihteessa arviotaan pakkolakipaketin hyödyistä ja kustannuksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat