Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus koskee valikoivasti ydinvoimalakiistoihin

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Olkiluodon kolmannen reaktorin rakentamisesta on käyty ankaraa taistelua tilaajan, Teollisuuden Voiman (TVO), ja laitostoimittajan, ranskalaisen Arevan, välillä. Kiistassa haetaan miljardikorvauksia puolin ja toisin voimalan viivästymisestä.

Myös selustatukea ja apua haetaan. Jos Ranskassa valtiolla on mahdollisuus puuttua yritystoimintaan, valtio kyllä mielellään puuttuu. Tällaisessa kulttuurissa olisi ihan mahdotonta, ettei Ranskan hallitus yrittäisi vaikuttaa TVO:n ja Arevan kiistaan.

Ranskan valtio on Arevan pääomistaja, ja yhtiö vie maailmalle ranskalaista ydinvoimaosaamista. Ilmastopäästöjen vähennyssitoumukset tuonevat lisää ydinvoimalatilauksia, ja Arevaa yritetään pelastaa naittamalla se toiselle valtiolliselle energiayhtiölle EDF:lle. Ala ja yhtiöt ovat siis Ranskan erityissuojeluksessa.

Areva olisi ilman valtion tarjoamaa miljardien eurojen tukea konkurssikypsä. Valtavien tappioiden ohella yhtiötä painavat vahingonkorvausvaatimukset: TVO on vaatinut Arevalta korvauksia Olkiluoto 3:n aikataulun pettämisen vuoksi.

EDF on suhtautunut naimakauppaan Arevan kanssa myönteisesti – sillä ehdolla, että myötäjäislahjasta sovitaan heti kihlajaisissa. EDF:n mukaan Olkiluoto 3 murheineen pitää siirtää minne tahansa paitsi EDF:n taseeseen.

Ranskan talousministeri Emmanuel Macron on yrittänyt saada Suomen valtiota osallistumaan jollain tavalla kiistan hoitoon ja sovitteluun. Suomen hallituksen vastaus on ollut melko suoraviivainen: voimalakauppa korvausvaatimuksineen kuuluu kaupallisten yritysten maailmaan, johon Suomen hallitus ei aio koskea viiden metrin kepilläkään.

TVO:n taustayhtiöt ovat yksityisiä, ja Areva on pörssissä. Tosin toiseksi suurin omistusosuus TVO:sta kuuluu valtion suurelta osin omistamalle Fortumille. Mutta ainakin silloin, kun Fortum vuonna 2014 myi sähköverkkojaan Carunalle, hallituksen mielestä Fortumkin oli ennen kaikkea yksityinen pörssiyhtiö.

Suomen valtion suhtautuminen ydinvoimaan ja sen ei-valtiollisuuteen ei ole ihan loogista, jos tarkastelua hieman laajennetaan.

Pyhäjoelle voimalaa hankkivan Fennovoiman tulisi kertoa alkukesällä hallitukselle, miten se hoitaa ydinjätteensä loppusijoituksen. Yhtiölle on kerrottu, että takarajaa ei voi ylittää. Siitä päätellen, että yhtiö ei ole pitänyt kiirettä oman sijoituspaikan hakemisessa ja ympäristöluvan laatimisessa, se toivoo ja uskoo saavansa jätteille tilaa Eurajoen Olkiluodosta. Olkiluotoon jätevarastoa tekee Posiva, jonka omistavat TVO ja Fortum. Posiva ei halua tarjota tilaa jäteluolastosta ulkopuolisille, koska Posivan mukaan tila täyttyy omistakin jätteistä.

Olkiluodon väessä on havaittavissa alistumista. Näyttää siltä, että sekä Fennovoima että Posiva odottavat hallituksen tavalla tai toisella pakottavan Posivan ottamaan vastaan Fennovoiman jätteet.

Olkiluodon yhtiöt katsovat Fennovoiman ja Pyhäjoen projektin olevan niin vahvassa hallituksen suojeluksessa, että näin käy. Fortumin tulkitaan jo joutuneen vasten tahtoaan pelastamaan Fennovoiman omistuspohjan kotimaisuusasteen, joten Posivan uskotaan saaneen ydinjätteen sijoituksesta samantapaisen sisilialaisen tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä.

Jos näin käy, valtio puuttuu sittenkin yksityisten yritysten toimintaan. TVO:n taustavoimat toivoisivat, että hallitus ei heittäisi viiden metrin keppiään hukkaan esiteltyään sitä ranskalaisille.

Se, että Posiva pakotettaisiin sopuun, ei olisi ainoa ongelma Fennovoiman jätteiden sijoittamisessa. Hallitus joutuisi ottamaan kantaa myös yksityisten yritysten keskinäiseen hinnoitteluun – jopa vuosikymmenien päähän.

Posiva tietysti voisi laajentaa ja ottaa palvelusta Fennovoimalta korvausta. Ydinjätteiden loppusijoitus on palvelu, jonka hintaa on vaikea määritellä, sillä maailmanmarkkinoita ei tunnetusti ole. Fennovoiman pitäisi tietää, mitä sen ostama jätehuolto maksaa noin vuonna 2090, jolloin se arvioi tarvitsevansa ensimmäisen kerran loppusijoituspaikkaa jätteille.

Jos jo yhteisluolaston käyttöön päädyttäessä ei sovittaisi jotain hinnoittelusta tai edes sen perusteista, Posivalla voisi olla kiusaus nostaa hinnat niin koviksi – sanotaan vaikka vuonna 2082 –, että Fennovoiman kannattavuus katoaisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat