Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Söin lihaa vain kerran 20 vuodessa

Historian suurimmat nerot olivat kasvissyöjiä.

Pääkirjoitus
 
Lauri Malkavaara Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n liitepäällikkö.

Päivälleen kaksikymmentä vuotta sitten, 18. helmikuuta vuonna 1996, oli laskiaissunnuntai. Jotkut laskivat mäkeä, mutta minä laskeuduin paastoon.

Päätin tosiuskovaisten tapaan olla syömättä lihaa kuuden viikon ajan. Mutta pääsiäinen tuli ja meni. Vitsi jäi päälle.

Muutamaa vuotta myöhemmin rupesin kuitenkin syömään kalaa. Olin innokas kalastaja ja vieläpä kalaporukassamme se, joka tappoi kalat. Tainnutin ne usein näytösluonteisesti nyrkillä, ja siihen nähden hentomielinen täyskasvissyönti alkoi tuntua eripariselta.

Kahdenkymmenen vuoden aikana olen sortunut lihaan kerran. Toimittajan ammatti vei Mauno ja Tellervo Koiviston vieraaksi heidän luokseen Inkoon Tähtelään. En sitten viitsinyt sanoa rouva Koivistolle, että minulle pitää tehdä omat ruuat. Yöllä vatsa oli kipeä.

Monelle muulle isännälle ja emännälle olen kyllä kehdannut olla vaivaksi.

Vuosien kuluessa olen viettänyt pitkiä aikoja tuijottamassa lihatiskien tarjontaa. Ikiaikainen lihanhimo on väkevä vietti, ja minun on pitänyt keksiä vahvoja argumentteja pysyäkseni päätöksessäni.

Ensinnäkin ovat tietenkin ekologiset syyt. Eläinten kasvattaminen ihmisten ravinnoksi vie luonnonvaroja verrattomasti enemmän verrattuna siihen, että ihminen syö itse ne eläinten ruuat. Toisaalta syömäni kasvisruoka on toki sekin aika pitkälle jalostettua.

Sitten on rakkaus eläimiä kohtaan. Kasvissyöjät usein ihmettelevät ihmisiä, jotka syövät lihaa surutta, vaikkeivät ikinä pystyisi itse tappamaan eläintä. No, minä kyllä pystyisin.

Ja sitten on terveys. Kasvissyöjä voi paremmin ja väistää sydän- ja verisuonitauteja, koska ei syö eläinrasvoja. Ehkä.

Vai olisiko perusteluni sittenkin suuret esikuvat? Tunnettuja kasvissyöjiä on ollut valtavasti. Otetaan esimerkiksi ihmiskunnan historian suurimmat nerot: Pythagoras, Sokrates, Platon, Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Jean-Jacques Rousseau, Immanuel Kant, Charles Darwin, Mark Twain, Thomas Edison, Vincent van Gogh, Albert Einstein ja Steve Jobs. Heidän kaikkien on kerrottu olleen kasvissyöjiä.

Ehkä kasvissyöjien listaan pitää lisätä myös muista syistä tunnettu Adolf Hitler.

Tässä onkin tullut monta hyvää perustetta kasvissyönnille, mutta tietenkin ne kaikki ovat tekosyitä.

Oikeasti olen kasvissyöjä siksi, että näin voin tuntea itseni edes hiukan muita paremmaksi ihmiseksi. Juuri tänään jo 20 vuoden ajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat