Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote kompuroi väärässä kohdassa

Perustuslakivaliokunta on kertonut kolme vaihtoehtoista mallia soten hallintoon. Hallitukselle ei tunnu kelpaavan yksikään niistä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Jarno Mela / Lehtikuva
Ministerit Alexander Stubb (kok), Timo Soini (ps) ja Juha Sipilä (kesk) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 25. marraskuuta 2015.
Ministerit Alexander Stubb (kok), Timo Soini (ps) ja Juha Sipilä (kesk) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 25. marraskuuta 2015. Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Kun johtavat poliitikot hakkaavat päätänsä perustuslain seinään, he yleensä syyttävät perustuslakia. Sosiaali- ja terveyspalvelujen suuressa sote-uudistuksessa syytöksiä on ollut erityisen paljon, koska valmistelu on niin monta kertaa päätynyt umpikujaan.

Sama kohtalo uhkaa hallituksen viime syksynä kireissä tunnelmissa tekemää kompromissia, jossa itsehallintoalueita eli maakuntia tulisi 18, mutta sote-järjestämisalueita olisi vain 15. Nyt ministerit ovat havahtumassa siihen, että kompromissi ei toimi (HS 18.2.).

Ongelma on luvussa 15. Jollain perusteella pitäisi aluksi määritellä, mitkä kolme aluetta eivät yksin vastaa järjestämisestä. Jos jokainen näistä kolmesta tekee yhteistyötä yhden muun alueen kanssa, on yhteensä kuusi maakuntaa, joissa toimialue, valta ja vastuu eivät kohtaa. Millainen toimielin tekisi sote-päätökset näillä kuudella alueella? Miten sen päättäjät valitaan? Mistä siis näiden kolmen tai kuuden alueen asukkaat pääsisivät vaaleissa äänestämään?

Ei vaadi kovin suurta päättelykykyä ymmärtää, että tällainen häkkyrä asettaa eri alueiden asukkaat kansanvallan näkökulmasta eriarvoiseen asemaan. Poliittiseen logiikkaan se ei kuitenkaan vielä viime syksynä mahtunut.

Perustuslaki kieltää kaiken, on kulloinkin hallitusvastuuta kantavien yleinen valitus. Se ei pidä paikkaansa. Jos perustuslain mukaan jokin asia voidaan tehdä kolmella tavalla ja hallituspuolueet haluaisivat jostain syystä tehdä sen neljännellä, ongelma ei ole perustuslaissa vaan ministerien tilannetajussa.

Viime vaalikauden loppusuoralla edellinen, kahdeksan eduskuntapuolueen sote-kompromissi kaatui perustuslakivaliokunnassa. Silloin valiokunta kertoi kuitenkin, millä tavalla uudistus saataisiin liikkeelle perustuslakia venyttämättä.

Vaihtoehtoja oli kolme: itsehallintoalueet, joiden päättäjät valitaan välittömillä vaaleilla ja joilla olisi verotusoikeus, järjestämisvastuun siirtäminen valtiolle tai yksitasoinen kuntayhtymämalli, kunhan se on rahoituksen ja kansanvaltaisuuden kannalta mietitty kokonaisuus.

Mitä hallitus teki viime syksynä? Se synnytti itsehallintoaluemallin, jossa joka kolmannessa maakunnassa päätöksenteko olisi poikkeus pääsääntöön. Nyt hallitus on ilmeisesti pohtimassa viiden yliopistosairaala-alueen vallalla höystettyä mallia, jossa tosiasiallisesti päättäviä tasoja olisi valtion lisäksi enemmän kuin yksi.

Perustuslakivaliokunnan viimevuotista hyvää mietintöä lukemalla ratkaisu kyllä löytyy, kunhan hallituspuolueiden keskinäinen nokittelu jätetään hetkeksi sivuun. Ratkaisua odottavat paitsi kunnat ja valtion lainanoton rahoittajat myös kaikki suomalaiset, jotka ovat huolissaan tulevista palveluistaan.

Kiistelyn tekee kummalliseksi se, että järjestämisalueiden hallintomallin pitäisi olla sote-uudistuksen helpoimpia kohtia. Rahoitusmallin, omaisuudensiirtojen ja palvelujen tuottamismallien määrittelyt ovat paljon vaativampia urakoita. Niihin päästään kunnolla käsiksi vasta hallinnon linjausten jälkeen.

Mittakaava tuppaa unohtumaan. Kuntatalouden mittareilla kyse on vuositasolla 17 miljardin euron menoista. Lähinnä kiinteistöistä koostuvaa sote-omaisuutta kunnilla ja kuntayhtymillä on 6,5 miljardin edestä. Uudistus koskee 200 000:ta työntekijää.

Yksittäisen ihmisen näkökulmasta olennaista on palvelujen laatu ja saatavuus sekä yhdenvertainen kohtelu. Nykymalli ennemmin tukee kuin vähentää eriarvoisuutta.

Poliitikkojen kompurointi hallintomallissa alkaa näyttää jo vastuuttomuudelta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat