Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

130 miljoonaa euroa etsii kehittäviä kohteita

Tänä vuonna potin sai rahoituslaitos Finnfund.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eduskunta keskusteli keskiviikkona hallituksen kehityspoliittisesta ohjelmasta. Asetelmat eivät yllättäneet.

Hallituksen riveistä keskustelun omi perussuomalaiset. Puolue pääsi näyttämään vaikutusvaltaansa hallituksessa. Oppositio moitti määrärahaleikkauksia. Esiin nousi odotetusti myös kysymys siitä, mitä kehitystavoitteille tarkoittaa se, että vastuuta kehitysrahoituksesta siirretään yrityksille.

Oppositio kyseli yritysvastuun perään. Sosiaalidemokraattien agendalla olivat kansainvälisen veronkierron ongelmat. Siitä, mitä hallituksen voimakas yritysyhteistyölinjaus ja yksityisen sektorin roolin korostaminen todella tarkoittaa, ei ihan saatu selkoa.

Julkisella kehitysrahalla halutaan ”vivuttaa” yksityistä pääomaa köyhien maiden markkinoille. Myös Suomessa hallitus korostaa yksityisen sektorin roolia.

Keskustelussa menee kuitenkin vielä sekaisin se, tarkoitetaanko yksityisellä sektorilla kehitysmaiden omia yrityksiä vai suomalaisia yrityksiä – ja mitä tarkoittaa, että suomalaisfirmat tarjoavat kehitysmaiden markkinoille kehitystä tukevia, kaupallisesti kannattavia ratkaisuja. Suomalaisyritykset halutaan mukaan, mutta miten ja miksi se tehdään kehitysyhteistyövaroista, on auki. Ihan uutta rahaa on kuitenkin tarjolla, vieläpä budjettikehyksen ulkopuolella.

Hallitus ohjaa vuosittain 130 miljoonaa euroa kehityspoliittisiin finanssisijoituksiin. Tänä vuonna potin sai rahoituslaitos Finnfund. Sen tehtävä ei kuitenkaan ole tukea suomalaisyrityksiä, vaan kehitysmaiden omaa yritystoimintaa.

Finnfund saanee vastedeskin osan 130 miljoonasta. Sitä, mitä lopuilla tehdään, pohditaan parhaillaan. Ottajia olisi kansainvälisissä rahastoissa, mutta silloin rahan käytöstä päätettäisiin Suomen ulkopuolella. Ottajia olisi Suomessakin: järjestöt kehittävät uutta rahastoa.

On auki, miten suomalaiset yritykset uudesta linjasta hyötyvät. Lainojen kohdentaminen juuri suomalaisille on hankalaa, vaikka tarvetta voisi olla. Harvaa kovaakaan riskinottajaa kiinnostavat Etelä-Sudanin kaltaisten heikkojen valtioiden markkinat, joilla ei vielä ole edes paikallisia yksityisiä toimijoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat