Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-ratkaisu saatetaan palauttaa lähtöpisteeseen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ilkan mukaan alkaa näyttää siltä, ettei hallituksen viime syksynä saavuttama sopu sote-uudistuksesta kestä.

”Uudistuksessa nähdään hallituspuolueissakin enemmän vikoja kuin hyvää. Pitää paikkaansa, mitä sanottiin sote-sovun valmistumisen aikaan marraskuussa: mikään ei ole valmista ennen kuin kaikesta on sovittu.”

”Hallitus sai sovun aikaan syksyllä tekemällä kompromissin alueiden määrästä. – – Sote-alueiden määränä 15 on ongelmallinen. Se ei ole oikein kenenkään mieleen hallituksessa vaan selkeä riita poikki ja kirkko keskelle -ratkaisu.”

”Kun määrä ei ole sama kuin maakuntien määrä, jää kolme maakuntaa 15 alueen ratkaisussa tuuliajolle. –  – Alueellisen demokratian kannalta kolmen maakunnan kohtalo on ongelmallinen. Niissä ei päätetä itse ja mihin vaaleihin he osallistuvat maakuntavaaleissa.”

”15 alueen kompromissi ei siis toimi juuri kenenkään näkökulmasta. Edessä on taas paluu lähtöpisteeseen, ellei tästä määrästä haluta tiukasti pitää kiinni.”

”Toinen suuri taisto käydään rahoituksesta. Keskusta haluaa maakuntaveron, kokoomus ei ja perussuomalaisetkin ovat sille nihkeitä.”

”Ellei maakuntaveroa ole, onko silloin itsehallintoakaan? Jos maakuntavero on, onko silloin piikki auki ja kansalaisten veroaste jyrkässä nousussa?”

Satakunnan Kansa toteaa Suomen hallitusten yrittäneen sote-uudistusta sitkeästi, mutta huonolla menestyksellä.

”Sote-uudistus on taas törmäämässä perustuslakiin, jos ja kun 15 alueen malli ei läpäise seulaa. Hallitus joutunee hylkäämään kompromissin siltä osin, että itsehallintoalueita ei voi pakottaa yhteistyöhön toisen maakunnan kanssa.”

”Kolmen ässän hallituksen on pakko raamittaa uudistus uudelleen. Pitkää ikää ei voi povata sellaiselle uudelle kompromissille, jossa keskustan hellimistä 18 itsehallintoalueesta jokainen järjestää alueensa sote-palvelut. – – Välttämättömät sote-säästöt jäävät haaveiksi.”

”Hätäisimmät ovat sitä mieltä, että uusin sote-vääntö johtaa viime marraskuutakin pahempaan hallituskriisiin. Käsitys on väärä, jos kokoomus saa tahtonsa läpi rahoituksessa. Siltä näyttää.”

”Maakuntaveroa ei vielä tule. Soten rahoittaa valtio.”

Savon Sanomat vaatii, että hallituksen on edettävä maakuntajaon pohjalta

”Varsinkin pääkaupunkiseudun kokoomusväki on koko ajan katsellut kieroon maakuntamallia ja arvostellut puolueen puheenjohtajaa Alexander Stubbia taipumisesta keskustan tahtoon.”

”Joku tolkku pitäisi kuitenkin politiikassakin olla. Viime vaalikaudella nähtiin, mihin hallituksen päättämättömyys voi johtaa. Neljän vuoden työ valui hukkaan juuri ennen eduskuntavaaleja. Samalla tavalla saattaa käydä, jos jo kerran sovittua ryhdytään taas hajottamaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat