Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK:n teollisuusliitot vahvistavat asemiaan

Metalliliitto, Paperiliitto, Puuliitto ja Teollisuuden ammattiliitto aikovat yhdistyä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Neljä SAK:hon kuuluvaa ammattiliittoa allekirjoitti tämän viikon torstaina aiesopimuksen liittojen yhdistämisestä. Mukana ovat Metallityöväen liitto, Paperiliitto, Puuliitto sekä Teollisuusalojen ammattiliitto Team.

Teollisuusliitot ovat yrittäneet fuusiota aiemminkin, viime vuosikymmenen lopulla. Nyt hankkeella luulisi olevan paremmat onnistumisen edellytykset.

Yhdistymisen jälkeen uusi liitto olisi Suomen suurin. Nyt Metallityöväen liitto on teollisuusliitoista suurin, mutta sen edellä ovat SAK:sta Pam ja JHL sekä STTK:sta hoitajien Tehy, jos opiskelijajäsenet lasketaan mukaan.

Koolla on väliä, varsinkin nyt, kun SAK:n ja STTK:n liitot puuhaavat yhteistä keskusjärjestöä. Yhdistymällä SAK:n teollisuusliitot varmistavat, että niiden sana painaa muita enemmän myös mahdollisessa uudessa keskusjärjestössä.

Myös tulevat palkkaratkaisut saattavat korostaa teollisuusliittojen merkitystä.

Ensi vuoden nollan lähellä liikkuvat palkankorotukset saatetaan sopia jo nyt keväällä, mutta viimeistään ensi vuoden jälkeen työmarkkinoilla on tarkoitus siirtyä Ruotsista soveltuvin osin kopioituun palkkamalliin.

Ruotsin teollisuussopimuksessa vientialat määrittelevät palkankorotusvaran, jota muut alat eivät saa ylittää.

Teollisuusvetoisiin palkankorotuksiin siirtymistä ehdotti SAK viime syksynä osana omaa kilpailukykypakettiaan. Teollisuuden työnantajapuoli – erityisesti teknologiateollisuus – on vaatinut samaa jo pitkään.

Perusteluna on sanottu, että vientiteollisuus joutuu toimimaan täysin kilpailussa ympäristössä, myös tuotteiden hinnalla kilpaillussa. Siksi palkat pitää sovittaa sen mukaan, mitä alan hintakilpailukyky kestää.

Jos esimerkiksi julkinen sektori saa teollisuutta suuremmat palkankorotukset, syntyy paine nostaa myös teollisuuden palkkoja enemmän kuin alan kilpailukyky kestäisi.

Tällaisesta kehityskulusta löytyy esimerkki vuosien 2008–2009 liittokierrokselta. Silloin kunta-alan palkat nousivat enemmän kuin teollisuuden palkat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat