Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cameron myy laihaa saalista

Britannian saamia myönnytyksiä EU-jäsenyyden ehtoihin on todella hankalaa myydä Britanniassa. Kaiken lisäksi osa väestä ei osta muuta kuin eron unionista.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Britannian ja muiden Euroopan unionin maiden neuvottelut Britannian jäsenyysehtojen muuttamisesta muistuttavat toisen maailmansodan aikaisia salakielijärjestelmiä. Kuuluisin niistä taitaa olla saksalaisten käyttämä, Britanniassa avattu Enigma.

Ensiksi on tärkeää kerrottavaa. Kerrottava asia murustellaan käsittämättömiksi paloiksi. Palat lähetetään eteenpäin. Lopulta ne muutetaan taas järjelliseksi viestiksi.

Britannian pääministeri David Cameron halusi vahvistaa omaa valtaansa EU-kriittisyyden kultamaassa. Hän aloitti unionin kanssa neuvottelut, joissa Britannian vaatimukset prosessoitiin neuvottelukohteiksi ja niitä viilattiin kompromisseiksi pitkin Eurooppaa. Perjantaina saatiin aikaiseksi sopu, jonka käytännön merkitystä on lähes mahdotonta arvioida. Mutta Cameronin on pakko muuttaa tämä sekasotku helposti ymmärrettäväksi viestiksi: ”Me voitimme!”

Tehtävä ei todellakaan ole helppo. Ilma on lähiajat sakeana vaihtoehtoisista tulkinnoista. Britanniassa osalla kansaa tulkintasabluuna oli kaiken aikaa valmis: tuli mitä tuli, kaikki muu paitsi ero EU:sta edustaa tappiota. Heidän näkemystään saattavat tukea monet EU-maiden päättäjät, joilla taas on paine kertoa omille äänestäjilleen, että Britannian saamat erivapaudet ovat merkityksettömiä. Toinen osa haluaa pitää Britannian unionissa – tuli mitä tuli –, joten sopukin oli jo ennalta hyväksi määritelty.

Kauan sovellettu, huippukokousten jälkeistä aikaa koskeva herrasmiessopimus kertoo, että kaikki saavat kuvailla Brysselissä saavutettuja ratkaisuja kotimaissaan tavalla, joka on tulkittavissa onnistuneeksi kotiinpäin vetämiseksi. Tällä kertaa herrasmiessopimusta ei paranisi noudattaa: Britannian kansanäänestyksestä olisi saatava sellainen tulos, että maa pysyy unionin jäsenenä. Se olisi kaikkien etu.

Cameronin tehtävä on äärimmäisen vaikea. Britanniassa alkaa nyt armoton sopimuksen riisunta. Cameronin Enigmassa viesti voi muuttua ihan toiseksi kuin mikä sisään yritettiin syöttää.

Kun perjantain sovusta riisuu ne kohdat, jotka eivät todellisuudessa muuta mitään, ja ne mahdollisuudet, jotka ovat tulevaisuudessa auki kaikille jäsenmaille ja jotka ovat todellisuudessa vähäpätöisiä linjauksia, Cameronille ei jää kuin risainen Union Jack liehutettavaksi voitonmerkkinä. Kaiken lisäksi Cameronin pitäisi muuttaa sopimuksesta käteen jäävä sellaiseksi voitonriemuksi ja tunteen paloksi, että hän voi lähteä turvallisin mielin kampanjoimaan Britannian EU-jäsenyyden jatkon puolesta.

Joitakin perjantain sovun kohtia on hyvin hankala pukea myyvään pakettiin. Esimerkiksi käy idea, jonka mukaan euromaiden yhteistyö ei saa syrjiä ulkopuolisia EU-maita. Syrjimättömyyttä turvaava malli on käytännössä poliittinen julistus ilman laillista pohjaa. Sovun sisältö tältä kohtaa on helpointa sanoa toisin päin: edelleenkään euromaiden taipaletta eivät ulkopuoliset voi pysäyttää. Mutta tämähän ei ole se viesti, jota Cameron haluaa kertoa.

Helpoimmin Cameronin projekti sujuu pukemalla sosiaalietuuksista saadut poikkeukset kolme numeroa liian suureen takkiin. Todellisuudessa esimerkiksi muihin EU-maihin maksetut lapsietuudet ovat Britannialle häviävän pieni menoerä. Tason rajoituksetkin ovat siis vähäinen myönnytys.

Poikkeusoloissa sallittavat yleisemmät sosiaalietuuksien rajoitukset eivät jäisi sovun mukaan vain Britannian oman päätöksen varaan. Päätöksenteossa mukana olisivat komissio, parlamentti ja muut unionimaat. Eli etukäteen eniten hehkutetuimmassakaan kohdassa ei päästy irti brittien kavahtamasta Brysselistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat