Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljystä syntyi sopu, johon tuskin luottavat sopijatkaan

Saudi-Arabia ja Venäjä lupasivat jäädyttää öljyn tuotannon määrät. Jäädytystaso tulisi huipputuotannon tasolle.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Maailman suurimmat öljyntuottajamaat näyttävät lopulta löytäneen toisensa, kun ne päättivät nostaa öljyn hintaa tuotannon rajoituksilla. Öljyfutuurien hinnoista päätellen päätös ei ole uskottava.

Saudi-Arabia ja Venäjä sopivat tiistaina, että tuotantomäärät rajoitetaan tammikuun tasolle. Sopu oli viiteentoista vuoteen ensimmäinen tuotantolinjaus, jonka tekivät Opec-maa ja Opecin ulkopuolinen maa. Monet muut tuottajat kiirehtivät tukemaan sopua.

Silti toimet eivät vakuuta. Raakaöljyn hinta ja futuurit nousivat, mutta hyvin vähän. Jälkimmäisistä voisi päätellä, että tämän vuoden aikana barrelin hinta ei paljon nykyisestä nouse.

Yksi syy tähän on se, että sovussa ei päätetty leikata tuotantoa vaan jäädyttää määrä. Jäädytys tehdään samaan aikaan, kun kysyntä on vaimeaa. Näin on muun muassa Kiinan kasvun hidastumisen vuoksi. Jos jäädytys osuisi kasvavan kysynnän aikaan, sen teho olisi tietysti paljon suurempi. Kaiken lisäksi jäädytystaso on korkealla: tammikuussa Venäjä pumppasi markkinoille enemmän kuin koskaan, ja Saudi-Arabiakin oli lähellä huippulukemiaan.

Toinen syy sovun heikkoon tehoon on, että pakotteista vapautuva Iran tulee öljymarkkinoille suurena toimijana. Iran suhtautuu sopuun suopeasti, mutta maa ei aio lykätä markkinoille tulemistaan eikä rajoittaa kauppaansa. Tiedossa on lisää barreleita markkinoille, joilla on jo ylituotantoa.

Kaksi sovun pääarkkitehtia ovat lisäksi sellaisissa väleissä, että yhteisen sopimuksen pitävyyteen tuskin uskovat sopimuksen tehneetkään. Muut vielä vähemmän. Todelliset tuotantomäärät voivat olla näissä kahdessa maassa mitä tahansa.

Hintoihin saattaa vaikuttaa myös se, miten kasvihuonepäästöjä vähentävät ilmastosopimukset vaikuttavat fossiilisen energian hintaan tulevaisuudessa.

Aina näihin aikoihin saakka ilmastoratkaisut ja vaihtoehtoisen energiantuotannon kehitys –  pitkän aikavälin näkymät –  ovat vaikuttaneet öljyn hintaan paljon vaimeammin kuin hiilen hintaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat