Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uhkana parannuksen teko

Sisäministeriö toivoo liikenneturvallisuuden paranevan, kun ylinopeudesta saisi herkemmin rikesakon. Valtiontaloudelle se olisi huono uutinen.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallitus ei peittele, että se haluaa paikata valtion kassaa sakkotuloja lisäämällä. Hallitusohjelmassa rikesakkojen korotukselle jyvitettiin 20 miljoonan euron lisätuotto vuodessa ja päiväsakkojen korotukselle yli 60 miljoonaa euroa.

Kun toteutus lähenee, perusteluista tulee hienostuneempia. Sisäministeriö kertoi perjantaina suunnitelmista määrätä ylinopeuksista herkemmin rikesakkoja. Vastedes rikesakko määrättäisiin kymmenen kilometrin ylinopeudesta tunnissa nykyisen yhdentoista sijaan.

Ehdotusta perustellaan liikenneturvallisuuden paranemisella ja VTT:n laskelmilla pienenkin todellisen ajonopeuden laskun merkityksestä. Perustelujen väliin livautetaan muistutus, että uudistuksella olisi vaikutuksia myös ”julkisen talouden välttämättömiin sopeutustoimiin”.

Mutta entäpä jos ministeriön perustelut herättäisivät kansalaiset, jotka alkaisivat todellakin ajaa nopeusrajoitusten mukaan? Tieturvallisuustilastot todennäköisesti kaunistuisivat. Samalla kuitenkin myös valtion sakkotulot kuivuisivat.

Samanlainen kauhistus olisi, jos tupakointi loppuisi ja alkoholinkäyttö rajoittuisi kaikilla kohtuuteen. Hyötyjä olisi paljon, mutta valtion seuraavan vuoden budjetin laatijoilla olisi ongelma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat