Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelon lietsonnalla on Unkarissa selvä motiivi

Vapaa maailma näyttää yhtäkkiä kovin heikolta, kirjoittaa HS:n Budapestin-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Pääkirjoitus
 
Suvi Turtiainen
Suvi Turtiainen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Budapestin-kirjeenvaihtaja.

Moni hymähti, kun Unkarin itsevaltainen pääministeri Viktor Orbán marssi Pariisissa vuosi sitten tammikuussa ”vapaan maailman” puolesta länsijohtajien rinnalla. Symbolinen kulkue järjestettiin satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen tehdyn iskun jälkeen.

Johtajien käsikynkkäkävelyn ja miljoonien ranskalaisten mielenosoittajien viesti oli itsevarma. Emme saa antaa terrorismin tai pelon uhmata vapautta.

Eurooppa ei halunnut muuttua ja antaa terrorismin voittaa, mutta Orbán käytti iskua pelon lietsonnalle perustuvan politiikkansa lähtölaukauksena.

Pariisin kadulta antamassaan televisiohaastattelussa Orbán nimesi erilaisista kulttuureista tulevan maahanmuuton uhkaksi. Vielä alkuvuodesta 2015 Orbánin lausunto tuomittiin laajasti ja muistutettiin, että toimitukseen iskeneet islamistit olivat syntyneet Ranskassa.

Eurooppalaisessa oikeustajussa kaikkia muslimeita ei tuomita yksittäisten rikollisten perusteella.

Marraskuussa Pariisissa iskettiin jälleen. Kuolleita oli toistasataa. Ranska nimesi iskun tekijäksi Isis-islamistijärjestön eurooppalaisen solun.

Orbán vahvisti viestiään. Hän julisti, että uhka Ranskalle on uhka Unkarille, ja yhdisti maahanmuuton sumeilematta terrorismiin.

”Kaikki terroristit ovat oikeastaan maahanmuuttajia”, hän sanoi. Utøyan tapahtumien jälkeen norjalaiset ovat todennäköisesti eri mieltä.

Pelon lietsonnalla on Unkarissa selvä motiivi. Unkarin johto sai perusteet perustuslakiin ajamilleen muutoksille, joita perustellaan taistelulla terrorismia vastaan. Uusi laki antaisi viranomaisille entistä laajemmat vapaudet rajoittaa internetin käyttöä ja liikkuvuutta.

Unkarissa oikeuslaitos on otettu poliittiseen ohjaukseen. Riippumatonta valvontaa viranomaisten toimille ei ole.

Tällä kertaa Orbán ei ole yksin. Myös Ranskassa hallitus haluaa muuttaa perustuslakia ja antaa viranomaisille enemmän vapauksia taistelussa terrorismia vastaan.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan vaarassa on vuosi sitten juhlittu vapaus – yksi ranskalaisuuden kantavista arvoista. Muslimit pelkäävät erityistoimien kohdistuvan erityisesti heihin.

Iskujen järkyttämässä Ranskassa enemmistö tukee lakia. Vapaa maailma näyttää yhtäkkiä kovin heikolta.

Orbán ei ole muuttunut vuodessa. Eurooppa on.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat