Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä olisi kysyntää kaksikieliselle koululle

Jätkäsaareen suunnitellaan kaksikielistä pohjoismaista koulua suomenkielisille, kaksikielisille ja ruotsinkielisille lapsille.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vaikka pääkaupunkiseudun koululaiset viettävät parhaillaan talvilomaa, kouluasioita ovat monella mielessä. Varsinkin ruotsinkielisiä vanhempia puhuttaa Helsingin opetusviraston suunnitelmat rakentumassa olevan Jätkäsaaren kaupunginosan koulutarjonnasta. Jätkäsaareen suunnitellaan kaksikielistä pohjoismaista koulua.

Samanlaista pohdintaa kaksikielisistä kouluista on myös muualla, osin taloussyistä. Suomen- ja ruotsinkielisten lukioiden yhdistämisillä etsitään säästöjä. Ihan oma lukunsa ovat kansainväliset koulut, samoin se, miten monilla kielillä nykykouluissa muutoinkin toimitaan.

Jätkäsaaren pohjoismainen koulu olisi toteutuessaan sikäli ainutlaatuinen kunnallinen koulu, että sinne tulisi saman katon alle suomen- ja ruotsinkielisten luokkien lisäksi kaksikielisiä luokkia. Kaksikielinen opetus on tarkoitettu oppilaille, joiden kotikielinä ovat sekä ruotsi että suomi tai joiden kielitaito muuten riittää molempiin kieliin.

Osa ruotsinkielisistä epäilee hanketta. Pelko on, että Jätkäsaaren koulun toteutuminen voisi merkitä ruotsinkielisen Cygnaeuksen koulun loppua. Se voi silti olla edessä, sillä Etelä-Helsingissä on yhdisteltävä ruotsinkielisiä kouluja, kun niihin ei ole riittävästi oppilaita.

Sitten on myös huoli identiteetistä. Osan mielestä kaksikielinen koulu heikentää kaksikielisten lasten ruotsin taitoa. Helsingin ruotsinkielisten koulujen oppilaista puolet on kaksikielisiä. Oppilasmääräarvioiden mukaan 80 prosenttia uuden koulun oppilaista olisi suomenkielisiä, ja ruotsin puhuminen kouluympäristössä voisi siksi vähentyä.

Kouluhankkeen tavoitteena on toimiva kaksikielisyys. Koulu houkuttelisi myös vain suomenkielisiksi luokiteltavia perheitä.

Kaksikielinen koulu olisi ruotsinkielisen vähemmistön etu. Se vahvistaisi ruotsin kielen asemaa pääkaupungissa.

Kielikylpypäiväkotien ja -luokkien suosio osoittaa, että kaksikieliselle koululle olisi kysyntää myös suomenkielisissä perheissä. Kysyntään kannattaisi vastata. Ellei kaksikielisyyteen voi kasvaa myös suomenkielisestä perheestä, ruotsin taito on tuomittu jatkuvaan kuihtumiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat