Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Xin valta Kiinassa on kovaa

Kiinan kova vallankäyttö kotona ja saarikiistoissa vie uskottavuutta pehmeämmältä roolilta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Presidentti Xi Jinpingin asemaa Kiinan johdossa vahvistetaan samaan aikaan, kun Kiina tiukentaa otettaan kiistellyistä saariryhmistä Etelä-Kiinan merellä. Yhdistelmä vie pohjaa yrityksiltä luoda Kiinalle pehmeämpää ja ystävällisempää profiilia.

Vuodenvaihteen alla käynnistetty uudistus Kiinan asevoimissa nykyaikaistaa komentorakenteita mutta myös korostaa kommunistipuolueen ehdotonta johtoasemaa. Samalla korostuu Xin vahva asema puolueen, valtion ja asevoimien johtajana.

Useiden arvioiden mukaan Xillä on saman verran valtaa kuin aikanaan Deng Xiaopingillä, joka käynnisti talouden uudistusohjelman 1970-luvun lopussa.

Toisin kuin Deng, Xi ei kuitenkaan ole uudistaja vaan tiukentaa kuria ja valvontaa Kiinassa. Tärkein ero on, että Deng karttoi kiistoja muiden maiden kanssa, mutta Xi on valmis kärjistämään niitä Kiinan vaatimusten turvaamiseksi.

Uusin kiista nousi satelliittikuvista, joissa näkyy Kiinan ilmatorjuntaohjuksia Paracelin saariryhmän pääsaarella. Xi vakuutti syyskuussa, ettei Manner-Kiina militarisoi saaria, joita myös Vietnam ja Taiwan pitävät ominaan. Nyt Kiina sanoo, ettei kyse ole militarisoinnista, mutta sen naapurit ovat eri mieltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat