Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU matkaa kohti kesämyrskyä

Britannian lähtö unionista ei olisi tsunami, mutta samaan aikaan Euroopan taivaalle kertyy myrskypilviä joka suunnalta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Alkukesästä voi tulla Euroopalle ja EU:lle tärkeä murroskohta. Kehitys kulminoituu Britannian EU-kansanäänestykseen 23. kesäkuuta.

Britannian pääministeri David Cameron sai viime viikolla puristettua EU-huippukokoukselta listan poikkeuksista, joita Britannia saa jäsenyytensä ehtoihin. Vaikka lista on monelta osaltaan tulkinnanvarainen, Cameron katsoi saaneensa riittävästi ja asettui tukemaan Britannian EU-jäsenyyden jatkumista.

Lähiviikkoina Britanniassa rakennellaan joukkueita. Osa yritysjohtajista ehätti jo tukemaan jäsenyyttä ja Cameronia. Cameronin hallituksessa on sekä eron että jäämisen kannattajia. Cameron lupasi aikoinaan kansanäänestyksen pitääkseen puolueensa kasassa vaalien alla. Nyt lupauksen lunastamisen aikaan on selvää, että puolue on pahasti hajalla, kävipä äänestyksessä miten tahansa.

Äänestyksen alla argumentit ja joukkueet tulevat poikkeamaan toisistaan. Ne voimat, jotka haluavat Britannian pysyvän unionissa, vetoavat järkeen, talouteen ja turvallisuuteen. Ne, jotka haluavat Britannian eroavan, vetoavat tunteeseen.

Tunnejoukkue sai viikonloppuna vahvistusta Lontoon pormestarista, Boris Johnsonista. Hän luetteli populistien suosimia EU-direktiivien kukkasia ja halusi palauttaa Britannian itsemääräämisoikeuden takaisin Brysselistä. Johnsonin argumentteja kannattaa kyseenalaistaa: hän on ennen kaikkea omalla asiallaan. Jos Britannia lähtee, Cameron eroaa ja Johnson saa siirrostaan etua kisaan, jota käydään konservatiivien johtajuudesta. Jos kansa haluaa jäädä unioniin, Johnsonille ei käy kuinkaan. Tosin Cameronilta hänen olisi turha enää odottaa mitään hyvää.

Britanniassa osa väestä puoltaa EU:ssa pysymistä jyrkästi, osa puoltaa lähtemistä jyrkästi. Jälkimmäisiin Cameron tuskin voi vaikuttaa kampanjoilla. Näiden ääripäiden välissä on suuri osa kansasta, joka on epätietoista mutta ehkä kuitenkin kallellaan EU-kriittiseen suuntaan. Järki puhuu jäsenenä pysymisen puolesta, mutta tunteen lisääminen saattaa tehota tällaisessa epätietoisten joukossa paremmin kuin yritykset lisätä tietoa. Siksi Euroopan pitää valmistautua vakavasti siihen vaihtoehtoon, että Britannia päättää lähteä unionista.

Britannian ero tulisi todella huonolla hetkellä. Vaikka Syyrian sota saataisiin loppumaan, Eurooppaan saapuvien pakolaisten määrä todennäköisesti kasvaa kevään lämmetessä. Jo nyt heidän määränsä horjuttaa EU-maiden keskinäistä solidaarisuutta ja unionimaiden päättäjien asemaa. Piikkilanka-aidat EU-maiden välillä ovat vain fyysisiä hahmoja sille, mitä maiden välillä henkisesti tapahtuu.

Populistiset ääriliikkeet voimistuvat. Ne haluavat enemmän ja korkeampia muureja. Esimerkiksi Ranskassa äärioikeistolainen Front National nousee. Puolue saisi virtaa Britannian erosta. Venäjä tukee näitä liikkeitä ja tuo enemmän hajaannusta Eurooppaan. Samaan aikaan Venäjä kylvää aggressiivisuudellaan turvattomuuden tunnetta.

Taloudellinen tilannekaan ei ole ihan vakaa. Pahin finanssi- ja velkakriisin paine on ohi, mutta vuosi on alkanut osakemarkkinoilla yllättävän sekavana. Vaikka pankkien taseita on mittailtu, epäluulo niitä kohtaan kasvaa taas. Euroopan keskuspankin rahatyöntö on vakauttanut taloutta, mutta kasvu ei oikein käynnisty. Kiinan kasvun hidastuminenkin vaikuttaa sekä Euroopan kasvuun että välillisesti pankkien riskeihin.

Britannian lähtö ei olisi Eurooppaa tuhoava myrsky. Mutta jos huonosti käy, kansanäänestyksen aikaan Euroopan taivaalle on kertynyt mustia pilviä joka suunnalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat