Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julkisen palvelun kustannus ei vielä kerro sen arvoa

Kansalaiskeskustelussa kuulee nyt aidon huolen siitä, onko Suomella varaa pitää huolta tasavertaisista ja laadukkaista terveyspalveluista ja sosiaaliturvasta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Jos tämän piti osua omalle kohdalle, onneksi niin kävi juuri Suomessa, pohti Helsingin Sanomien hallintopäällikkö Jaakko Lähteenmaa (Merkintöjä 20.2.) vakavan sairauskohtauksensa jälkeen.

   Sydämessä oli kallis tahdistin, kädessä sairaalan kevyt lasku, mielessä monta kysymystä hyvinvointivaltion tulevaisuudesta ja eriarvoistuvista yhteiskunnista. ”On lottovoitto sairastaa Suomessa”, Lähteenmaa kirjoitti.

Omakohtainen kirjoitus herätti paljon reaktioita ja keskustelua. Osan se sai pohtimaan yhteiskunnan tarjoamien palvelujen arvoa. Arvo on eri asia kuin yhteiskunnan kansalaisille tarjoamien palveluiden todelliset kustannukset. Niitäkin voi kuitenkin aika ajoin pohtia.

Todellisten kustannusten avaaminen on hyödyllistä siksi, että edessä on tilanteita, joissa julkisia palveluita kilpailutetaan yhä enemmän yksityisillä tuottajilla. Keskustelu siitä, miten sote-palveluita vastedes tuotetaan ja kilpailutetaan, on vielä kesken: mikä on hinnan, laadun, läheisyyden, saatavuuden ja tulosten suhde toisiinsa ja kuka sen määrittää?

Samalla on muistettava, miten hankala tuettujen julkisten palveluiden laskutusperusteita on avata: sydänleikkausten ja niitä ehkäisevien toimien kustannukset ja säästöt kertautuvat toisella logiikalla kuin tien, sillan tai päivähoidon kulut.

Hallituksen ei tarvitse epäillä kansalaisten kriisitietoisuutta. Se ymmärretään, ettei maksuton palvelu ole ilmainen ja että yhteiskunnan resurssit ovat rajalliset. Tämän osoittavat vilkkaat keskustelut esimerkiksi vammaispalveluista, vanhusten kotihoidosta ja päivähoitomaksuista.

Moni ymmärtää taloustilanteen tuoman pakon priorisoida. Sitä, mitä esimerkiksi julkisen sektorin supistamisesta seuraa, ei silti vielä ole arvioitu tarpeeksi. Kansalaiskeskustelussa kuulee nyt aidon huolen siitä, onko Suomella varaa pitää huolta tasavertaisista ja laadukkaista terveyspalveluista ja sosiaaliturvasta. Huoli on syytä ottaa vakavasti.

Suomalaiset luottavat yhä julkisiin palveluihin ja maksavat siksi suhteellisen mielellään veroja. Tätä luottamusta olisi vaalittava. Ilman sitä hyvinvointivaltiota on vaikea uudistaa ja varsinkin saada uudistuksille yleinen hyväksyntä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat