Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopisto, ei järin hyvä työnantaja

Osa yliopistoista irtisanoo työntekijöitään, osa ei, vaikka valtion rahoitusvähennykset kohdistuvat niihin tasaisesti.

Pääkirjoitus
 
Marjukka Liiten Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimittaja.

Yliopistojen luulisi kilvoittelevan maineesta maan parhaimpina työpaikkoina, jotta ne pystyisivät houkuttelemaan myös maan parhaimmat työntekijät.

Vuonna 2010 voimaan tullut laki muutti yliopistot valtion tilivirastoista itsenäisemmiksi toimijoiksi, jotka kuuluvat Sivistystyönantajiin ja Elinkeinoelämän keskusliittoon. Valtaosa rahoituksesta tulee silti yhä veronmaksajilta.

Jos yliopistossa käydään yt-neuvotteluja jo kuudetta tai kahdeksatta kertaa ja sieltä potkitaan pois porukkaa kuin minkä tahansa tehtaan liukuhihnalta, ei ihan ensimmäisenä tule mieleen maan paras saati järin sivistynyt työnantaja.

Tuotantokaan ei ole yskinyt, vaan tohtoreita ja maistereita on valmistunut kiihtyvään tahtiin – jopa yli tavoitteiden. Viime vuonna tohtorintutkinnoissa tehtailtiin taas uusi ennätys. Silkinhohtoista hattua pääsi sovittelemaan 1 881 tohtoria, ja maistereitakin valmistui yli 15 000.

Usein kuulee sanottavan, että valtio pakottaa yliopistot irtisanomaan työntekijöitä leikkaamalla rahoitusta. Se ei ihan pidä paikkaansa, sillä osa yliopistoista on vähentänyt väkeä jo ennen isompia menoleikkauksia. Lisäksi osa yliopistoista irtisanoo työntekijöitään, osa ei, vaikka valtion rahoitusvähennykset kohdistuvat niihin tasaisesti.

Tosin Helsingin yliopistoa rokotettiin nyt ankarammin kuin muita, kun siltä yllättäen päätettiin viedä perinteinen, noin 30 miljoonan euron apteekkikorvaus. Henkilöstöjärjestöt ovat arvostelleet liki tuhannen hengen harvennusta ylimitoitetuksi kertarysäykseksi.

Voi myös kysyä, miksi varakas yliopisto ei ole varautunut ennakolta tai miksi se ei turvaudu taseeseen ja ylijäämiinsä, kuten esimerkiksi Turun yliopisto on kertonut tekevänsä.

Juuri Helsingin yliopistolla ja Aalto-yliopistolla näkyivät vuoden 2014 tilinpäätöksissä suurimmat, yli 30 miljoonan euron ylijäämät, jotka kertyivät lähinnä sijoitustoiminnasta. Puskureita on toki hyvä olla, mutta kumpi on arvokkaampi, puskuri vai motivoitunut henkilöstö?

Aalto-yliopisto sai perustettaessa tuntuvat tukiaiset valtiolta ja lahjoittajilta. Onkin outoa, että sieltä ja Helsingin yliopistosta irtisanotuille haetaan nyt apua EU:n globalisaatiorahastolta, joka tukee maailmanlaajuisen kriisin kolhimia.

Hyvällä tahdolla yliopistojen ahdingon voi toki nähdä osana globaalia talouskriisiä, mutta irtisanomisintoa on ruokkinut myös voittoa tavoittelevista yrityksistä omittu pörssiyhtiömeininki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat