Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina lisää huolta maailmantaloudessa

Kiinassa on käynnissä valtava talouden rakennemuutos, joka heiluttaa koko maailmaa.

Pääkirjoitus
 
Raimo Sailas
Kirjoittaja on ministeri.

Maailmantalouteen on alkuvuodesta ilmaantunut uusia huolia ja epävarmuutta. Pörssikurssit ovat laskeneet tuntuvasti. Erityisesti ovat kärsineet pankkiosakkeet.

Epäilyjen kohteena on ollut muun muassa suuri Deutsche Bank. On myös havahduttu huomaamaan italialaisten pankkien suuret järjestelemättömät luotot. Italian talouden pitkään jatkunut stagnaatio yhdessä euro- ja EU-vastaisen mielialan voimistumisen kanssa herättää muutenkin levottomuutta.

Suuret keskuspankit ovat yrittäneet torjua deflatorisen kehityksen uhkaa epäortodoksisen löysällä rahapolitiikalla. Korot ovat yhä laajemmin negatiivisia. Tulokset ovat olleet vaatimattomia.

Niinpä on alettu kantaa yhä enemmän huolta siitä, toimiiko poikkeuksellinen rahapolitiikka sittenkään tavoitellulla tavalla vai loppuvatko keskuspankeilta eväät.

Päättäjien huolestumista kuvaa se, että Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Janet Yellen väläytti kongressille puhuessaan uuden finanssikriisin mahdollisuutta.

Suurin yksittäinen huolenaiheuttaja maailmantaloudessa on nyt kuitenkin Kiina. Kiinan talouden 1970-luvun lopussa alkanut erittäin nopea kasvu on nostanut sen liki Yhdysvaltain kokoiseksi. Kasvu on perustunut vientiin, teollisuuteen ja jättimäisiin investointeihin.

Kiinan pörssissä ja valuuttamarkkinoilla oli jo viime vuonna levottomuutta, joka on jatkunut tämän vuoden puolella. Levottomuutta on synnyttänyt kaksi Kiinan hallitukseen kohdistuvaa epäilyä.

Ensimmäinen koskee Kiinan julkaisemien tilastotietojen luotettavuutta. Monen mieleen tulee Neuvostoliitto, toinen kommunistinen diktatuuri.

Kiinassa kasvutavoitteet asettaa kommunistisen puolueen johto. Virallisten kasvutavoitteiden asettaminen on maailmassa nykyään hyvin harvinaista. Kasvutavoitteet määritellään Kiinassa vielä erikseen eri hallinnon tasoille.

Talouden kasvuvauhti on ymmärrettävästi hidastumassa. Viime vuodelle tavoite oli kuitenkin vielä seitsemän prosenttia. Kiinan tilastoviranomaisten mukaan kasvuvauhti oli 6,9 prosenttia.

On tosin melkeinpä naurettava ajatus, että Kiinan kokoisessa jättiläisvaltiossa tiedettäisiin jo tammikuussa täsmällisesti, mikä oli bruttokansantuotteen kasvuvauhti juuri päättyneenä vuonna.

Neuvostoliitossa viisivuotissuunnitelma ja vuotuinen talouden kasvutavoite olivat pyhiä asioita. Neuvostoliiton luhistuttua sen tilastolaitoksen viimeinen pääjohtaja kertoi itseironisesti, että ”kommunistinen puolue asetti kasvutavoitteet ja meidän tehtävämme oli osoittaa, että ne ylitettiin”. Tässä onnistuttiinkin täydellisesti.

Kiinan taloustilastoihin kohdistuva epäily on luultavasti aiheellista. Sielläkin viranomaisilla on vahva insentiivi pyöristellä lukuja ylöspäin.

Ranskan talousministeri Emmanuel Macron on sanonut suoraan, ettei hän usko Kiinan ilmoittamiin kasvunumeroihin. Lisäväriä asiaan antaa tieto siitä, että Kiinan tilastolaitoksen johtaja Wang Baoan pidätettiin korruptiosta epäiltynä viikko kasvulukujen julkistamisen jälkeen.

Toinen Kiinan hallitukseen kohdistuva epäily syntyi, kun Kiinan viranomaisten toiminta tilanteen rauhoittamiseksi oli hapuilevaa, epäjohdonmukaista ja sekavaa. Sama koski tiedottamista.

Kiinassa on käynnissä valtava talouden rakennemuutos. Vienti- ja investointivetoisesta kasvustrategiasta ollaan siirtymässä yksityiseen kulutukseen ja palveluihin perustuvaan kasvuun. Tämä heiluttaa koko maailmaa.

Metallien ja muiden raaka-aineiden tuonti on vähenemässä, mikä näkyy nousevien talouksien kasvun hidastumisena. Toisaalta esimerkiksi terästeollisuuden ylikapasiteetin purkaminen heijastuu Euroopan ja Yhdysvaltain terästuotantoon alhaisina hintoina ja polkumyyntisyytöksinä.

Kiinan vienti supistui tammikuussa 11,3 prosenttia verrattuna edelliseen tammikuuhun eli paljon odotuksia enemmän. Tuonti supistui peräti 18,8 prosenttia.

Suursijoittaja George Soros varoitti äskettäin Kiinan talouden kasvuvauhdin nopeasta hidastumisesta. Kiinan viranomaisten hermostumista kuvaa se, että kommunistisen puolueen pää-äänenkannattajan etusivulla varoitettiin Sorosia käymästä sotaa Kiinan valuuttaa kohtaan.

Soros selätti vuonna 1992 Englannin punnan, mutta olisikohan Kiinan renminbi sentään liian kova pala?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat