Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

David Cameron yrittää luoda nahkansa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pohjalainen arvioi Britannian EU-jäsenyyden ehdoista käytyjä neuvotteluja.

”Britannian pääministerin David Cameronin kahden päivän iltalypsy Brysselissä toi muutamia odotettuja myönnytyksiä EU-kriittiselle saarivaltakunnalle. Liehuvin Union Jack -lipuin Cameron ei silti Brysselistä Lontooseen palaa.”

”Cameronin sinnikkyys voi riittää vakuuttamaan epävarmoja. – – Cameron neuvotteli ’hätäjarrun’, jolla poikkeuksellisen suuren maahanmuuton kohteeksi joutunut jäsenmaa voi seitsemän vuoden ajan rajoittaa toisista EU-maista tulevien työntekijöiden sosiaalietuuksia.”

”Nyt brittikonservatiivit näkevät parempana Thatcherin linjaaman erillisyyden, jolla on perustansa jo Winston Churchillin 1950-luvun ajatuksissa. Ironista on, että Brysselissä Churchillia pidetään yhtenä nyky-EU:n perustajista, kun Lontoossa hän edustaa ennen muuta brittiläistä erillisyyden ja brittien Kansainyhteisön ideaa.”

”On selvä, että yhteismarkkinoista Cameron haluaa pitää kynsin hampain kiinni. Cameron haluaa myös pitää huolen siitä, että Britannia voi pidättäytyä eurokriisin ja pakolaisongelman leimaaman poliittisen EU:n etenemisestä. Cameronille EU on väline, ei päämäärä.”

Ilta-Sanomat toteaa, että Cameron pyrkii näyttämään neuvottelujen voittajalta.

”Nyt Cameron yrittää vakuuttaa syöttäneensä Manner-Euroopalle sellaisen käärmekeiton, ettei yhdessä jatkamiselle ole esteitä.”

”Cameron lupasi aikoinaan kansanäänestyksen kumartaakseen puolueensa euroepäilijöitä. Konservatiivien voitettua kevään vaalit lupaus piti lunastaa, ja sisäpoliittiseksi tarkoitettu työkalu sai kansainvälisen ulottuvuuden. Nyt Cameronin pitäisi luoda nahkansa ja muuttua puolueensa EU-kriitikoiden hyysääjästä eurooppalaisen Britannian johtohahmoksi.”

”Tehtävä ei ole helpoimmasta päästä, sillä Euroopasta eristäytyjät tekevät voitavansa nälviäkseen Cameronin neuvottelemia Britannian jäsenyysehtojen muutoksia näennäisiksi.”

Iltalehti arvioi, että Britannian EU-kansanäänestys ratkaistaan tunteilla.

”Cameron lähti EU-operaatiossaan uhkapeliin. Ei-äänten voittaessa hänen poliittinen uransa on lopussa – ja Eurooppa kriisissä. – – Monille briteille mitkään myönnytykset eivät riittäisi.”

”Britannian pysyminen unionissa antaisi EU:ssa tilaa ratkaista vielä hankalampia pulmia – pakolaiskriisistä Visegrad-maiden lipsumiseen unionin perusarvoista. Eurokriisikään ei ole välttämättä ohi – puhumatta Ukrainan ja Syyrian katastrofeista.”

”Brittien erityisehdot vahvistivat sen, ettei EU:ta voi leikata yhdenmukaiseksi kuin Versailles'n puutarhaa. Rauhanyhteisön hajoaminen vaikeuttaisi etenkin Suomen kaltaisen pienen maan elämää.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat