Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aluehallintouudistuksen linja lipsuu uhkaavasti

Aluehallintoon ollaan luomassa liian paljon ja liian pieniä maakuntia.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Juha Sipilän (kesk) hallitus olisi voinut tehdä suurteon yhtenäistämällä Suomen sekavan aluehallinnon ja tuomalla sen viimeinkin nykyaikaan.

Näin ei valitettavasti ole tapahtumassa. Näyttää siltä, että tulevaisuudessa Suomessa on 18 maakuntaa, joihin valitaan päättäjät vaaleilla. Lisäksi maassa on 15 sosiaali- ja terveydenhuollon aluetta – joskin viimeisimpien tietojen perusteella on mahdollista, että sote-alueita perustetaan lopulta vähemmän. On myös syntymässä 12 erikoissairaanhoidon päivystysaluetta. Järjestelmät ja niiden erot eivät ole selkeitä.

Terveyspalveluissa tilannetta mutkistaa kokoomuksen läpi ajama valinnanvapausperiaate. On vielä mahdotonta arvioida, mitä se tuo tullessaan.

Mikä rooli on vastedes esimerkiksi ylikansallisilla hoiva-alan suuryrityksillä, ja miten ne organisoituvat alueellisesti? Mistä tulevat kaivatut miljardien eurojen säästöt? Ilma on sakeana kysymyksistä, joihin ei ole tarjolla selviä vastauksia.

Maakuntien väkiluku vaihtelee alle 100 000 asukkaan alueista – Keski-Pohjanmaasta ja Kainuusta – yli puolentoista miljoonan asukkaan Uuteenmaahan.

Selvitysmies Lauri Tarasti teki tilauksen perusteella ansiokkaan raportin maakunnille tulevista tehtävistä, mutta törmäsi odotetusti suuriin käytännön vaikeuksiin: valtion aluehallinnon siirtäminen yhtenäisellä tavalla mittakaavaltaan ja luonteeltaan toisistaan suuresti poikkeaviin maakuntiin on tuskaista.

Tarasti joutui taiteilemaan yhteistoiminta-alueita, joissa maakuntien eri tehtäviä hoidettaisiin vastedes erikokoisilla alueilla, joiden lukumäärä vaihtelisi tehtävästä riippuen yhden ja kahdeksantoista välillä. Maakuntien yhteistyölle tarjotut asetelmat ovat epäselviä ja keinotekoisia.

Tarasti teki mitä oli tehtävissä, mutta toimeksiannon lähtökohta vesitti hänen työnsä. Toimeksianto perustui maantieteellisten tosiasioiden tunnustamisen sijaan poliittisen valtapelin synnyttämään kömpelöön ja edesvastuuttomaan kompromissiin.

Aluehallintouudistuksen seurauksena liian pieniksi jääneet maakunnat pilkkovat toiminnallisesti järkeviä kokonaisuuksia. Esimerkiksi Etelä- ja Keski-Pohjanmaalle olisi riittänyt kolmen itsehallintoalueen sijasta yksi. Itsehallintoalueina pienet maakunnat sortuvat nurkkakuntaiseen aluekehittämiseen ja kilpavarusteluun.

Kaikki haluavat taivaaseen, mutta kukaan ei halua kuolla. Lopulta uudistuksessa häviävät kaikki.

Perusongelma on, että 18 maakuntaa on Suomessa liikaa. Maantieteellisesti perusteltu maakuntien määrä olisi 10–12. Silloin voitaisiin toteuttaa aluehallinto, jossa tehokkuus ja tasaisuus lyövät kättä.

Maakuntien ihannemäärä osoitettiin valmistelevassa vaiheessa saavutettavuuslaskelmin, joita ei kuitenkaan otettu huomioon. Kaiken maailman dosenttien tekeleitä ei kaivattu. Nyt ollaan matkalla kohti hallintohärveliä, jonka nimittäminen himmeliksi olisi kohteliaisuus.

Kaavailluissa maakunnissa kuntien asema vaihtelee suuresti. Jos halutaan Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnat, tarvitaanko niissä enää kuntia? Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla Kokkolan kaupunki on vain hieman pienempi kuin maakunta. Asetelma ei ole järkevä.

Minimaakunnat ovat enemmän kuntia kuin maakuntia. Mitä järkeä niissä on järjestää erikseen kunta- ja maakuntavaalit, jotka koskevat melkein samoja asukkaita?

Uudellemaalle tarvittaisiin erityisratkaisu. Pääkaupunkiseutu on koko Suomelle niin tärkeä alue, että sen vahva ja yhtenäinen kehittäminen on välttämätöntä. Esimerkiksi Helsingin päättäjien on luultavasti erittäin vaikea sitoutua nyt suunniteltuun maakuntakehitelmään.

Uudenmaan maakunnan ja Uudenmaan suurten kaupunkien välille tulee väistämättä toimivaltaristiriita. Ainoa vaihtoehto on pääkaupunkiseudun radikaali kuntauudistus ja siihen kytketty vahva kunnanosademokratia. Se on tavalla tai toisella toteutettava.

Kansalaisten kannalta välttämätön sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus saattaa häiriintyä maakuntauudistusta sommiteltaessa. Hallituksen on nähtävä tärkein. Maakuntahallinto voi odottaa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on ensisijainen. Kysymys ei ole arvovallasta vaan järjen käytöstä.

Hannu Katajamäki

Kirjoittaja on aluetieteen professori Vaasan yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat