Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tilastoissa vihje päättäjille

Politiikan ulottuvilla on kohtaanto-ongelma: se, että työpaikat ja tekijät eivät löydä toisiaan.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tiistaina julkistettuja työttömyys- ja työllisyystilastoja voi lukea monella tavalla. Jos haluaa nähdä niissä lohtua, voi panna merkille, että Tilastokeskuksen mittaama työttömyysaste pysyttelee yllättävän loivassa kasvussa, vaikka talous ei starttaa millään. Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli tammikuussa 8 500 työnhakijaa enemmän kuin vuosi sitten, mutta kymmenisentuhatta vähemmän kuin joulukuussa.

Avoimia työpaikkoja oli tammikuussa työ- ja elinkeinotoimistoissa melkein kolmetuhatta enemmän kuin vuosi sitten. Tämä ei ole pelkästään hyvä tieto.

Mittauksissa on yksi tulos, joka on yksiselitteisen synkkä. Yli vuoden työttöminä olleiden määrä kasvoi vuodessa melkein 19 prosenttia. 1990-luvun alun karvas opetus oli se, että tämä joukko ei edes kasvun alkaessa siirry työmarkkinoille vaan valuu hiljalleen kokonaan pois työn ulottuvilta.

Politiikan päättäjien kannattaisi suhteuttaa tilastoja oman toimintavallan rajoihin. Aitoja työpaikkoja yksityiselle sektorille on vaikeaa kehitellä sivusta. Mutta politiikan ulottuvilla on kohtaanto-ongelma: se, että työpaikat ja tekijät eivät löydä toisiaan. Tämän vaivan lieventäminen toisi apua kaikenmittaisia työttömyysjaksoja kokeville.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat