Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elinikäiset presidentit pysäyttävät kehityksen

Etelä-Amerikassa johtajien vaihto vaaleilla on jo sääntö, mutta Afrikassa se on edelleen poikkeus.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Urho Kekkonen oli Suomen presidenttinä 25 vuotta, maaliskuusta 1956 lokakuuhun 1981, kunnes hänen työkyvyttömyytensä katkaisi kauden. Yhtä pitkä presidenttiys on Suomessa nyt perustuslainkin mukaan mahdoton, ja se on myös henkisesti täysin vieras ajatus.

Maailmalla esimerkkejä kuitenkin riittää. Ne opettavat, että liian pitkä valtakausi pysäyttää kehityksen ja vaarantaa alkuvuosien aikaansaannokset.

Äärimmäinen esimerkki on viikonvaihteessa 92-vuotispäiviään viettänyt Zimbabwen presidentti Robert Mugabe. Hän aikoo omien sanojensa mukaan jatkaa virassaan ainakin satavuotiaaksi. Mugabe johti maansa itsenäistymistä valkoisten vähemmistövallasta vuonna 1980. Sittemmin hän on tuhonnut Zimbabwen talouden ja yhteiskunnan rakenteet.

Myös Ugandassa kehitys etenee huolestuttavasti saman suuntaan. Jo 30 vuotta maataan johtanut 71-vuotias Yoweri Museveni valittiin viime viikolla uudelle presidenttikaudelle. Alussa Museveni nosti Ugandan sekasorrosta, mutta nyt kehitys on pysähtynyt tai taantuu.

Afrikassakin on toisenlaisia esimerkkejä. Vilppisyytöksiä oli paljon, kun John Magufuli valittiin Tansanian presidentiksi viime lokakuussa, mutta presidentti kuitenkin vaihtui, ja Magufuli saa nyt kiitosta korruption vastaisesta kampanjastaan.

Tuore esimerkki erilaisesta ratkaisusta tulee Atlantin toiselta puolelta. Bolivian kansanäänestyksessä enemmistö vastusti lakimuutosta, joka olisi sallinut presidentti Evo Moralesin asettua ehdolle vielä neljännelle presidenttikaudelle. Kansa saattoi tehdä Moralesille palveluksen.

Vallankumoukselliset puheet ja pragmaattiset talousratkaisut ovat tehneet Moralesista yhden viime vuosien menestyksekkäimmistä valtiomiehistä Etelä-Amerikassa. Viime aikoina häntä on kuitenkin syytetty yhä enemmän väärinkäytöksistä. On hyvä hetki lopettaa.

Johtajien vaihtuminen vaaleissa on Etelä-Amerikassa jo sääntö, mutta Afrikassa se on yhä poikkeus. Se on yksi selitys kahden maanosan erilaiselle yhteiskunnalliselle kehitykselle. Toki vaaleillakin valitut johtajat voivat sotkea maansa asiat, mutta heidät voi sentään vaihtaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat