Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus ei enää ole kuin yhtä puoluetta

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen on riidoista suurin, mutta eivät hallituspuolueet riitele yksinomaan sotesta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Mika Ranta
Puheenjohtajat Timo Soini (ps), Juha Sipilä (kesk) ja Alexander Stubb (kok) hallitusneuvottelujen aikaan toukokuussa 2015.
Puheenjohtajat Timo Soini (ps), Juha Sipilä (kesk) ja Alexander Stubb (kok) hallitusneuvottelujen aikaan toukokuussa 2015. Kuva: Mika Ranta

Kun Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmaneuvotteluja käytiin viime keväänä, ylistivät puheenjohtajat – Sipilä, Timo Soini (ps) ja Alexander Stubb (kok) – olevansa kuin yhtä suurta hallituspuoluetta. Niin yksituumaiselta ohjelmatyöskentely vaikutti.

Politiikkaa seuraavat muistavat hyvin, kuinka puheenjohtajakolmikko poseerasi rivissä valtioneuvoston juhlahuoneiston päivittäisissä tiedotustilaisuuksissa. Puuttui vain, että puheenjohtajat olisivat täydentäneet toistensa lauseet kuin Tupu, Hupu ja Lupu.

Se oli siis viime keväänä, yhdeksisen kuukautta sitten. Sen jälkeen ”yhden suuren hallituspuolueen” sisällä on ollut havaittavissa jännitteitä, jopa vakavia riitoja.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen eli sote-uudistus on riidoista tunnetuin. Syksyllä pääministeri Sipilä uhkasi marssia presidentti Sauli Niinistön luo, jos sotesta ei synny sopua määräaikaan mennessä. Vihjauksella Sipilä tarkoitti, että hän on valmis jättämään hallituksensa eroanomuksen.

Kokoomuslaiset hätääntyivät: eihän hallitusta niin pieneen asiaan voi kaataa. Varmaankin kokoomuslaisilla jyskytti takaraivossa, että Sipilä vaihtaa kokoomuksen Sdp:hen.

Kokoomuksen olisi joidenkin mielestä kannattanut katsoa Sipilän erouhkaus loppuun asti. Siitä huolimatta, että mielipidemittausten valossa keskustalla olisi ollut kanttia uusiin vaaleihin, kokoomuksella ei olisi ollut.

Hallituksen ero ei kuitenkaan ole mikään läpihuutojuttu tai ilmoitusasia. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö olisi voinut vähintään pyytää Sipilää harkitsemaan vielä kertaalleen.

Perustuslain mukaan ”tasavallan presidentti myöntää pyynnöstä eron valtioneuvostolle tai ministerille”. Tätä perustuslain kohtaa ei ole vielä käytännössä testattu: minkälainen kriisi tarvitaan, jotta pääministeri voi lyödä hanskat tiskiin ja presidentti joutuu automaattisesti myöntämään eron?

Spekulaatioissa on pohdittu, että hallituksen ero – ellei eduskunta ole antanut epäluottamuslausetta – tarvitsisi pysyvän esteen hallituksen toimintakyvylle. Ensimmäisen vastoinkäymisen tullen eroa ei pitäisi myöntää.

Sote-uudistus on taas kerran täysin levällään perustuslaillisten ongelmien vuoksi. Jos oikein kummasti käy, sote-sovusta jää jäljelle vain maakuntahallinto, keskustan satavuotinen haave. Keskustalaiset kiirehtivät lausumaan, että maakuntahallinnosta ei luovuta, vaikka sote-asiat menisivätkin uusiksi.

Pahimmin ovat kiristyneet kokoomuslaisten ja keskustalaisten välit. Kahden porvaripuolueen keskinäisiä välejä on verrattu kokoomuksen ja Sdp:n väleihin viime vaalikauden loppupuolella, Alexander Stubbin hallituksen aikaan. Keskustassa punamultayhteistyön kannattajat uskaltavat taas puhua ääneen.

Hallituspuolueet eivät riitele vain sote-uudistuksesta. Perisuomalaiseen tapaan hallituspuolueet riitelevät myös alkoholista. Peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk) ehdotus alkoholilain kokonaisuudistukseksi ei kelpaa sellaisenaan perussuomalaisille ja kokoomukselle. Ne haluavat ruokakauppoihin vahvemmat oluet, siiderit ja lonkerot sekä myöhempiä myyntiaikoja iltaisin.

Raide-Jokerin rahoituslähteestäkään ei ole vielä yhteisymmärrystä.

Uutta riideltävää tulee myöhemmin keväällä, kun hallituksen pitää löytää lisää säästettävää. Hallitusohjelmassa sovitut menoleikkaukset eivät enää näy riittävän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat