Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmainen lounas lasten pöydässä

Vaikka kansalaisaloite taitetusta indeksistä ei muuta mitään, se on tervetullut.

Pääkirjoitus
 
Marko Junkkari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

Kansalaisaloite työeläkeindeksin palauttamisesta palkkatasoindeksiksi on kerännyt yli 70 000 allekirjoitusta, joten se tulee eduskunnan käsittelyyn. Aloite ei mene läpi, sillä yksikään eduskuntapuolue ei kannata taitetun indeksin muuttamista.

Asiaa kysyi viimeksi helmikuun alussa Ylen MOT-ohjelma. Kolme hallituspuoluetta – keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus – antoi yhteisen vastauksen, joka oli tyly: muutokselle ei ole edellytyksiä ”lyhyellä eikä pitkällä aikavälillä”. Ei nyt. Eikä myöhemmin. Ei koskaan.

Taitettu indeksi tarkoittaa sitä, että työeläkkeitä tarkistetaan vuosittain indeksillä, jossa kuluttajahintojen paino on 80 prosenttia ja palkkojen 20 prosenttia. Koska palkat nousevat yleensä inflaatiota nopeammin, eläkeläisten ostovoima on heikentynyt suhteessa palkansaajiin.

Jos asiaa kysyy ekonomisteilta, he eivät näe tässä ongelmaa. Palkkojen nousu perustuu työn tuottavuuden kasvuun, joten hyödyn pitääkin kohdistua työssä käyviin. Kansalaisaloitteessa vedotaan siihen, että työeläke on ansiosidonnainen etuus, jonka pitää seurata palkkoja.

Taitettu indeksi tuli voimaan vuonna 1996. Sitä ennen eläkkeitä nostettiin puoliväli-indeksillä, jossa hintojen paino oli 50 ja palkkojen 50 prosenttia. Vuoden 1977 alkuun asti eläkkeet nousivat samaan tahtiin palkkojen kanssa. Kansalaisaloitteessa esitetään siis paluuta vuoteen 1976.

Suomen senioriliikkeen ja Sdp:n entisen kansanedustajan Kimmo Kiljusen kansalaisaloitteessa todetaan, että palkkatasoindeksiin paluun kustannus olisi ”marginaalinen”. Eläketurvakeskuksen mukaan kyseessä ei ole ilmainen lounas, koska meno kasvaa kumulatiivisesti. Pidemmällä aikavälillä kyse olisi miljardien eurojen lisämenosta, jonka rahoittaisivat nuoremmat sukupolvet.

Taitetusta indeksistä on käyty viime viikkoina vilkasta keskustelua. Väittelyä ovat käyneet kansalaisaloitteen tekijät ja eläkejärjestelmän asiantuntijat. Poliitikot ovat olleet hipihiljaa.

Kaikki kansanedustajat tietävät kampanjatapahtumista, että taitettu indeksi puhuttaa toreilla äänestäjiä. Silti asiasta ei puhuta mitään täysistunnossa. Kansanedustajat ovat ulkoistaneet eläkeasiat täysin työmarkkinajärjestöjen ja eläkejärjestelmän hoidettavaksi.

Vaikka kansalaisaloite ei muuta mitään, se on tervetullut. Ehkä kerrankin eduskunnassakin puhutaan kunnolla eläkejärjestelmän perusasioista: sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta ja valtavien eläkerahastojen käyttämisestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat