Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harjoituskohu toistuu vuosittain

Tiedonkulun ongelmista on tullut hyvä vakioselitys Puolustusvoimien harjoituksista syntyneelle hämmennykselle.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Jussi Nukari / Lehtikuva
Presidentti Sauli Niinistö piti tiedotustilaisuuden tavattuaan puoluejohtajat Mäntyniemessä.
Presidentti Sauli Niinistö piti tiedotustilaisuuden tavattuaan puoluejohtajat Mäntyniemessä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Vuosi sitten Puolustusvoimien harjoitusohjelma nousi otsikkoihin. Aiemmin ohjelmat oli käsitelty presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan eli utvan yhteiskokouksessa lähes rutiiniasioina, mutta kaavailtu osallistuminen Viron Ämarissa harjoitukseen yhdessä Yhdysvaltojen lento-osaston kanssa aktivoi esimerkiksi presidentti Sauli Niinistön.

Lopulta Suomi päätti, että Suomen koneet eivät laskeudu harjoituksen aikana Viron maaperälle. Saman kevään aikana Suomi, Ruotsi ja Yhdysvallat päättivät harjoitella yhdessä Suomen ja Ruotsin alueella ja kansainvälisessä ilmatilassa.

Niinistö korosti tuolloin, että ”koulutuksellinen harjoittelu” sopii Suomelle ja että Suomen alueella se on myös suhteellisen edullista. Hän sanoi voivansa vastedeskin puuttua harjoituksiin, joista hän haluaa lisätietoa.

Tämäkin vuosi tuntuu tuottavan uusia variaatioita samasta teemasta. Yhdysvallat osallistuu kevään mittaan harjoituksiin, jotka järjestetään Suomen alueella ja joiden kuulumisen harjoitusohjelmaan presidentti ja utva ovat hyväksyneet. Vaikka kyse on presidentin tämänkertaisen määritelmän mukaan sotataidon kehittämisestä, kohu on ollut edellisvuoden suuruinen. Miksi aihe on niin herkkä?

Yksi vihje kipukohdista saatiin keskiviikkona, kun presidentti Niinistö tapasi puoluejohtajat ja piti sen jälkeen tiedotustilaisuuden. Aika ajoin järjestettyjen tapaamisten tavoitteena on tietojenvaihdon lisäksi ollut julkisen väittelyn hillitseminen. Esimerkiksi joulukuun 2014 kokoontuminen käytännössä siirsi Nato-keskustelun pois eduskuntavaalikampanjoiden aihevalikoimasta.

Tälläkin kertaa harjoituksista oli tulossa hallituksen ja opposition yhteenotto. Suurin oppositiopuolue Sdp oli jo ehtinyt arvostella harjoitusten päätöksentekoprosessia – ottamatta suoraan kantaa päätöksen sisältöön – tärkeimpinä kohteinaan puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) ja ulkoministeri Timo Soini (ps). Nyt presidentti käytännössä vaiensi väittelyn.

Toinen syy aiheen herkkyyteen on, että keskustelu harjoituksista on vaikeaa ilman viittausta Venäjään tai Yhdysvaltoihin. Vaikka tuoreimman keskustelun nostatti Yhdysvaltojen osallistuminen harjoituksiin, presidentti onnistui olemaan lähes kokonaan mainitsematta Yhdysvaltoja nimeltä tiedotustilaisuudessaan.

Presidentti korosti, että harjoitukset eivät muuta Suomen turvallisuuspoliittista linjaa. Muutos onkin tapahtunut talouden puolella. Suomessa Puolustusvoimilla on pienen tauon jälkeen taas varoja harjoituksiin, ja vahvasti harjoitusmäärärahojaan Euroopassa kasvattanut Yhdysvallat on määrällä mitattuna merkittävin harjoituskumppani. Aktiivisuus lisääntyy aikana, jolloin Venäjän ja lännen suhteet ovat kehnolla tolalla. Tämä panee seuraamaan ja jopa arvailemaan Venäjän reaktioita.

Tiedonkulun ongelmista on tullut hyvä vakioselitys syntyneelle hämmennykselle. Se on hyvä selitys vastedeskin, koska sotilaat puhuvat eri kieltä ja katsovat maailmaa eri näkökulmasta kuin poliitikot. Tekninen kuvaus harjoituksesta ei aina anna eväitä sen poliittiseen arviointiin.

Ongelmia vähentäisi, jos julkisuudessa käytetty kieli olisi helpommin ymmärrettävää. Kysymys tärkeimmästä kumppanimaasta harjoituksissa on hyvä, mutta siihen voi antaa kaksi yhtä oikeaa vastausta. Harjoitusten määrän ja monipuolisuuden kannalta Yhdysvallat on Suomelle tärkein kumppani, mutta harjoittelussa Ruotsin kanssa on taustalla kaikkein vahvin poliittinen yhteys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat