Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luottamuspula maksaa sekä Applelle että FBI:lle

Puhelin- ja tietokonealan jättiläinen Apple on puolustuskannalla kiistassa puhelimen salauksen avaamisesta osana terroririkoksen tutkintaa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Apple: iPhonen salauksen murtamisesta voisi tulla ”vaarallinen ennakkotapaus”
Apple: iPhonen salauksen murtamisesta voisi tulla ”vaarallinen ennakkotapaus”
Losangelesilainen tuomioistuin on määrännyt, että Applen täytyy murtaa salaus, jotta FBI pääsisi tutkimaan San Bernardinon terrori-iskusta syytetyn iPhone-puhelinta. Applen toimitusjohtaja Tim Cook sanoo yhtiön olevan huolissaan satojen miljoonien ihmisten tietoturvasta. Kuva: Reuters.

Puhelin- ja tietokonealan jättiläinen Apple on puolustuskannalla kiistassa puhelimen salauksen avaamisesta osana terroririkoksen tutkintaa.

Hyvin ei mene myöskään Yhdysvaltain liittovaltion viranomaisilla, jotka vaativat Applea avaamaan terrori-iskun toisen toteuttajan Sayeed Farookin puhelimen salasanajärjestelmän.

Molempia osapuolia rasittaa syvä epäluottamus niiden toimintaan tietosuojan turvaajina. Epäluottamus juontaa entisen tiedusteluvirkailijan Edward Snowdenin vuonna 2013 tekemiin mittaviin paljastuksiin Yhdysvaltain tiedustelukoneiston tunkeutumisesta tietoliikenneverkkoihin.

Kiistan ydin kuulostaa aika suoraviivaiselta viranomaisten tietopyynnöltä raskaan rikoksen selvittämisessä. Vastaavia pyyntöjä esitetään pankeille, puhelinyhtiöille ja tiedotusvälineillekin aika ajoin. Farook ja hänen kumppaninsa Tashfeen Melik surmasivat 14 ihmistä kehitysvammaisten palvelukeskuksessa Kaliforniassa joulukuussa ja kuolivat myös itse.

Muodollisesti on kyse siitä, jääkö liittovaltion tuomioistuimen Applelle esittämä vaatimus puhelimen salasanajärjestelmän murtamiseksi yksittäistapaukseksi, kuten viranomaiset vakuuttavat, vai avaako se portit asiakkaiden yksityisyyden murtamiselle, mistä Apple varoittaa.

Applen huoli sai katetta, kun tiedotusvälineet kertoivat, että poliisin ja syyttäjien hallussa eri puolilla Yhdysvaltoja on suurehko määrä Applen puhelimia, joiden salausta on pyydetty murrettavaksi.

Laajemmin on kyse siitä, kuka uskoo viranomaisten vakuutuksiin yksityisyydensuojasta, ja kuka luottaa Applen tapaan käyttää sen hallussa olevaa valtavaa tietomäärää.

Ensireaktioiden valossa näyttää siltä, että Apple voi kärsiä tapauksesta, toimii se kummin päin tahansa. Pew-tutkimuslaitoksen kyselyssä selvästi useampi yhdysvaltalainen vaatii yhteistyötä terroritutkinnassa kuin vastustaa sitä.

Applen on vastattava liittovaltion tuomioistuimen vaatimukseen yhteistyöstä FBI:n kanssa viimeistään perjantaina. Siihen asti hyvin todennäköisesti haetaan kompromissia, jolla varmistetaan salasanan murtamiseen tarvittavan tilapäisen ohjelman tuhoaminen käytön jälkeen. Ratkaisun pitäisi olla uskottava.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat