Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kupla on, neulaa ei näy

Ruotsin asuntomarkkinoilla on kupla. Mutta mikä sen puhkaisisi?

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tositarinaan perustuvassa, vuosituhannen alkuun sijoittuvassa elokuvassa The Big Short muutama amerikkalainen sijoittaja havaitsee ennen muita, että Yhdysvaltojen asuntomarkkinoilla muhii alussa jättimäinen kupla. Lainoja on jaettu holtittomasti, ne on paketoitu pankeissa siisteiksi nipuiksi, luokittajat ovat antaneet niille parhaan luokituksen, ja pankit ovat myyneet niitä eteenpäin.

Ruotsissa asuntojen hinnat ovat nousseet äkkijyrkästi jo vuosia. Hyvillä alueilla hinta saattaa nousta parikymmentä prosenttia vuodessa.

Yhdysvalloissa kupla puhkesi, kun pankit lopulta myönsivät itselleen, että subprime-paketit ovat arvottomia. Pankkien keskinäinen luototus tyssäsi.

Ruotsissa etsitään kuplan puhkaisevaa tekijää. Kupla on, mutta neulaa ei näy. Ostovoimaa tulee lisää, korot ovat alhaalla, kysyntä lisääntyy ja talous kasvaa.

Tilanne käy kuitenkin yhä herkemmäksi. Asuntolainoja ei juuri lyhennetä, ja näin kertyvä ostovoima on siirtynyt esimerkiksi osakkeisiin. Jos talous hidastuu yllättäen, osakkeita ja asuntoja voidaan joutua realisoimaan nopeasti. Vaarana on deflatorinen kierre: lisää myytävää, vähemmän ostajia, alemmat omaisuusarvot, lisää myytävää ja niin edelleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat