Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholilain löyhennys jatkaisi hyvän kierrettä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hämeen Sanomat pohtii lausuntokierrokselle lähdössä olevaa alkoholilain kokonaisuudistusta.

”Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) korostaa alkoholihaittojen ehkäisyä, mutta on myös valmis vähin erin löysäämään sääntelyn hanoja ajanmukaisempaan suuntaan.”

”On runsaasti sellaisia säännöksiä, joita voidaan lieventää tai poistaa ilman, että syntyy riskiä alkoholihaittojen, sairauksien ja sosiaalisten ongelmien räjähtämisestä käsiin.”

”Alkoholilain uudistaminen sopii hyvin Juha Sipilän (kesk) hallituksen norminpurkutalkoisiin. Alkoholilainsäädäntö rajoittaa elinkeinotoimintaa – vie työtä suomalaisilta ja nousee jopa yritystoiminnan esteeksi. Alkoholimyynti on siirrettävä verotuksellisin ja muin keinoin nykyistä enemmän ravintoloihin.”

”Erilaisissa aikarajoituksissa, lupakäytännöissä ja alkoholimainonnan rajoituksissa on runsaasti tarkistamisen varaa.”

”Keskustajohtoinen hallitus ei avaa viinahanoja. Rehulan johdolla valmistellaan lähinnä viilauksia. Muun muassa Alkon aukioloaikoja ollaan venyttämässä.”

”Isot rajat pysyvät, eli Alkon monopoli säilyy, eivätkä viinit ja vahvat oluet tule todennäköisesti ruokakauppoihin. Aika ei ole siihen vielä kypsä. Siksi uusi viinalaki tarvittaneen taas noin kymmenen vuoden päästä.”

Pohjalaisen mukaan aika ajoi kieltämiskulttuurin ohi.

”Nuoriso raitistuu silmissä. Suomalaisnuoret eivät tutkimustenkaan mukaan näe kännäämistä muodikkaana. Ravintoloista kuuluu tietoja, että öykkäröinti on vähentynyt takavuosista.”

”Suomalaisten suhde alkoholiin näyttää kehittyvän suotuisasti 2010-luvulla. Muutos kansalaisten asenteissa kannustaa siihen, että alkoholikäsityksiä korjattaisiin myös lainsäädännössä. Hyvän kierrettä ei pidä vaarantaa.”

”Valtion kontrolli ja kiellot eivät ole tervehdyttäneet tapoja, vaan alkoholin kanssa on mitä ilmeisimmin opittu elämään. Kulttuuri vähitellen muuttuu, kun kansalaisia lakataan holhoamasta. Näyttää siltä, että jopa perinteisesti tiukkaa linjaa vetänyt sosiaali- ja terveysministeriö on ottamassa askeleen kohti vapautuneempaa ajattelua.”

Lapin Kansa toteaa hallituskumppaneiden pitävän Rehulan esitystä oikean suuntaisena, mutta riittämättömänä.

”Vasemmisto-oppositio on lähempänä keskustaa kuin kokoomusta ja perussuomalaisia.”

”Hallituksessa yhteisen linjan löytyminen voi olla vaikeaa, koska näkemyserot ovat isot puolueiden sisälläkin. Rehula puhuu tulen ja veden yhdistämisestä.”

”Liberalisointi voi lisätä jossain määrin alkoholihaittoja, mutta liberalisointi on silti perusteltua. – – Arvonlisäveron alentaminen parantaisi ravintoloiden kannattavuutta ja auttaisi matkailuyrityksiä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat