Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hinta ei ole vain se, mitä hintalapussa lukee

Hinta on myös se, mitä muuta käytetyllä rahalla olisi voinut saada tai mitä kuluja vältettiin.

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Ranskalainen kirjailija, itseoppinut taloustutkija Frédéric Bastiat opetti 170 vuotta sitten ranskalaisia katsomaan hieman tarkemmin taloutta. Hän purki palasiksi yleisiä harhakäsityksiä ja opetti kyseenalaistamaan itsestäänselvyyksiä.

Bastiat osoitti esseekokoelmassaan Ce qu’on voit et ce qu’on ne voit pas, että hinnat ja arvot ymmärretään usein puutteellisesti. Hänen mukaansa huono taloustutkija näkee vain sen, mikä on näkyvää. Silloin tutkija ei ymmärrä etsiä sitä, mikä jää näkymättä.

Ajatus on periaatteessa hyvin yksinkertainen. Normaalielämässä tuijotetaan yleensä vain näkyvää.

Esimerkiksi käy pohdinta siitä, mikä yhteiskunnan tarjoaman palvelun todellinen arvo tai hinta on. Näkyvän tuijottajat puhuvat siitä, mitä asiakas palvelustaan maksoi tai siitä, mitä sama palvelu maksaisi yksityisellä sektorilla.

Jos Bastiat laskisi polven tekonivelleikkauksen hintaa, hän ei ehkä katsoisi sairaalan hoitopäivämaksua eikä sitä, mitä operaatio maksaisi yksityissairaalassa. Hän mittaisi hinnan vaihtoehdolle – eli mitä tapahtuisi, jos ei leikattaisi – ja laskisi tämän vaihtoehdon kustannukset.

Bastiat ottaisi saldoon mukaan muun muassa työpanoksen menetyksen, alentuneen ansiotuloverokertymän ja niiden julkisten palveluiden arvon, joita polvipotilaalle olisi tulevina vuosina tarjottava yli sen mitä terve saisi. Operaation arvo olisi se erotus, joka jäisi kun tästä kustannusten suuresta summasta vähennettäisiin leikkauksen suorat kulut.

Näyttäisi siltä, että Bastiat olisi humaani ja ajaisi ihmisiä rakastamaan verojaan sekä sairaalalaskujaan. Iso etu pienellä panoksella! Tosin näin laskien nuoren työhaluisen ja -kykyisen leikkaus olisi arvokkaampi kuin vanhan operointi.

Bastiat ei rakastanut veroja eikä julkisia palveluita. Ehkä hän sittenkin olisi laskenut, paljonko olisi kertynyt, jos suomalaisilta kerätyt verot olisi alun perin pantu aidosti tuottaviin kohteisiin. Julkiseen hallintoon ja palkkoihin veroista nipistettävä osuus olisi jäänyt pois. Leikkauskulut olisi maksettu tuotoilla. Nykyistä hintaa verrattaisiin silloin näkymättömään: sijoitusten kertymään.

Näin voisi – jos sijoittajan olettaisi olleen taitava –  päästä siihenkin, että polvileikkaus on todellisuudessa valtavan kallis operaatio.

Hinta ei ole vain se, mitä hintalapussa lukee. Hinta on myös se, mitä muuta käytetyllä rahalla olisi voinut saada tai mitä kuluja vältettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat