Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kylkiäisten käyttö on syytä karsia eläkekilpailusta

Normaali hintakilpailu ei eläkelaitoksilla toimi, koska maksut ja eläkkeiden suuruus perustuvat lakiin. Siksi kilpailua käydään muilla keinoilla.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen omintakeinen työeläkejärjestelmä on vuosien ajan ylläpitänyt talousmainettamme maailmalla. Koska työeläkevarat luokitellaan tilastoissa osaksi julkista taloutta, eläkejärjestelmän ylijäämät ovat kaunistaneet muuten alijäämäisen julkisen talouden lukuja, vaikka rahoja ei voikaan käyttää valtion velan lyhentämiseen.

Suurinta osaa eläkevaroista hallinnoivat yksityiset eläkelaitokset, jotka muiden yhtiöiden tavoin kilpailevat asiakkaistaan – periaatteessa. Kilpailun tosin tekee hankalammaksi se, että vakuutusmaksut ja eläke-etuudet ovat lakisääteisiä. Normaali hintakilpailu ei siis toimi.

Finanssivalvonta on vuosien ajan kiinnittänyt huomiota tapaan, jolla luvatut työhyvinvointi- eli tyky-rahat ovat tosiasiallisesti olleet yksi tapa kalastella uusia asiakkaita. Finanssivalvonnan mielestä rahaa pitäisi suunnata niille yrityksille ja yhteisöille, joiden työntekijöiden riski jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle on kaikkein suurin.

Raha-automaatiyhdistys RAY on pelimonopoli, jonka työntekijöiden keski-ikä on 35 vuotta. Merkittävä osa 1 650 työntekijästä on osa-aikaisesti työskenteleviä opiskelijoita, jotka päätyvät varsin nopeasti muihin töihin.

Silti työeläkeyhtiö Varma lupasi RAY:lle 755 000 euroa työhyvinvointiin, jos peliyhtiö tulee sen asiakkaaksi. Summa oli yli kaksinkertainen kilpailun muihin tarjouksiin verrattuna (HS 25.2.). Varma voitti kilpailutuksen.

Toivon mukaan RAY:n esimerkki kertoo ajasta, joka on jo jäänyt taakse Finanssivalvonnan aktiivisuuden ja julkisen keskustelun ansiosta. Se kuitenkin muistuttaa, kuinka tärkeää on koko ajan arvioida kriittisesti järjestelmää, joka vastaa ihmisten eläketurvasta ja kerää lakisääteisiä maksuja mutta jossa käydään samalla sisäistä kilpailua toisenlaisilla säännöillä kuin muilla, vähemmän säännellyillä aloilla.

Monista muista maista poiketen Suomen eläkejärjestelmän rahoitusongelmiin on tartuttu ajoissa. Kilpailusta ja monenlaisten toimijoiden mallista on myös hyötyä, jos kilpailun luoma paine pystytään kanavoimaan oikein.

Läpinäkyvyys on keskeinen tapa ylläpitää luottamusta eläkejärjestelmään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat