Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Baltian puolustukseen tarvitaan selvä kanta

Jos Suomi ei ajattele Baltian puolustamisesta samaan tapaan kuin Ruotsi, palaamme kylmän sodan ajalta tuttuun ”puolueettomuuteen” Venäjän vaikutuspiirissä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Nopeasti heikentyneen turvallisuustilanteen vuoksi Suomessa ja Ruotsissa keskustellaan vilkkaasti sotilaallisesta liittoutumisesta. Päättäjät kuitenkin vakuuttavat, että liittoutumattomuuden linja pysyy.

Nato-keskustelu on ollut poliittista, ei sotilaallista. Kylmän sodan jälkeen Nato käytännössä luopui perustehtävästään, liittolaistensa alueellisesta puolustuksesta. Puolustusliitosta tuli ensisijaisesti kriisinhallintaan keskittyvä poliittinen organisaatio.

Naton sotilaallisen kyvyn rapautuminen on ollut nopeaa. Yhdysvaltain joukkojen miesvahvuus Euroopassa supistui kylmän sodan loputtua lähes 80 prosenttia ja on enää noin 30 000 sotilasta. Heistä vain murto-osa kuuluu taistelujoukkoihin. Muiden Naton jäsenmaiden – jopa Saksan – tilanne on vielä huonompi.

Venäjän kiihdytettyä sotaansa Ukrainassa kesällä 2014 Yhdysvaltain presidentti Barack Obama antoi Tallinnassa Baltian maille ja Puolalle ehdottomat turvatakuut. Pelissä on itse asiassa puolustusliiton uskottavuus, jota Venäjä yrittää parhaansa mukaan horjuttaa.

Kun lännen yritys sitouttaa Venäjä yhteistyövaraiseen turvallisuuteen kylmän sodan päätyttyä on epäonnistunut, tarvitaan pelotetta. Sen tehtävänä on estää vastustajaa painostamasta kohdemaitaan.

Baltian maiden puolustaminen ei ole helppoa. Uskottava pelote edellyttää konkreettisia ja realistisia valmiussuunnitelmia.

Alkuun päästiin sijoittamalla pieniä nimellisiä joukkoja ja kalustoa kuhunkin kohdemaahan. Perusteellista pohjatyötä on jo tehty, kenttätiedustelua suoritettu ja lukuisia sotapelejä pelattu. Prosessi jatkuu.

Yhdysvaltojen puolustusministeri Ashton Carter ilmoitti hiljattain, että vuoden 2017 määrärahaesitys sisältää varat noin prikaatin suuruisen yksikön sijoittamiseen kalustoineen Baltian maihin. Se tarkoittaa noin pataljoonaa amerikkalaisia joukkoja kutakin maata kohti.

Nämä joukot eivät tietenkään riitä määrätietoisen hyökkäyksen pysäyttämiseen. Hyökkääjä joutuisi kuitenkin punnitsemaan tarkasti, ottaako se riskin suoraan aseelliseen konfliktiin joutumisesta maailman johtavan sotilasmahdin kanssa.

Yhdysvaltain johdolla laaditaan valmiussuunnitelmia kahdessa rinnakkaisessa organisaatiossa, Natossa ja Yhdysvaltain Euroopan komentokeskuksessa (EUCOM). Molempien sotilaskomentaja on yhdysvaltalainen kenraali Philip Breedlove. Yhdysvallat ei luota siihen, että suunnittelu sisäisesti eripuraisessa Natossa johtaa toivottuun tulokseen.

Monia käytännön ongelmia olisi ratkaistava. Yhdysvalloissa ja Natossa on kasvanut uusi sukupolvi sotilaita, eivätkä he ole saaneet taistelukoulutusta sellaiseen toimintaympäristöön, joka vallitsi kylmän sodan aikana. Tämä taito on palautettava ja sitä on kehitettävä.

Myös logistiikka joutuisi koville, kun vahvistuksia olisi saatava nopeasti pienten pysyvien joukkojen tueksi Yhdysvalloista. Lisäksi toiminta Itämerellä ja Suomen lähialueen ilmatilassa käy yhä vaarallisemmaksi Venäjän uusien ohjusjärjestelmien vuoksi.

Yhdysvallat on taas kerran hoitamassa asiaa, joka kuuluu eurooppalaisille. Pohjoismailla, ei vähiten Ruotsilla, tulee olemaan merkittävä rooli Yhdysvaltain tukeutumisalueena Baltian maiden valmiussuunnitelmissa. Naton ilmavoimat eivät pystyisi toimimaan Baltiasta. Ilmavoimien tuen taisteleville maajoukoille olisi tultava muualta – kuten Ruotsista. Tällaisiin tuloksiin sotapeleissä on johdonmukaisesti tultu.

Puolustusammattilaisten analyyseissä on myös käsitelty Suomen asemaa. Huojentavaa on, ettei Suomea haluta aktiiviseen rooliin Baltian puolustuksessa rajojemme ulkopuolella.

Suomea ei edes tarvittaisi Natoon. Puolustusvoimiemme tehtävänä olisi suojata omaa aluettamme kaikissa oloissa ja passiivisesti sitoa Baltian maiden vastustajan voimia.

Suomen on muodostettava selvä kanta Baltian puolustukseen. Suomi joko ajattelee asiaa Ruotsin tapaan tai palaa ”puolueettomuuteen” ja orpoon oloon Venäjän vaikutuspiirissä.

Status quo ei ole optio, pohjoismainen puolustusratkaisu sen sijaan on. Varsinkin, jos pohjoismaista puolustusratkaisua vahvistetaan kahdenvälisin sopimuksin Yhdysvaltojen kanssa.

Stefan Forss ja Pekka Holopainen

Forss on entinen Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti ja Holopainen entinen Maanpuolustuskorkeakoulun Strategian laitoksen johtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat