Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuorotteluvapaasta tuli rampa ankka

Olen metsästänyt uudet ehdot täyttäviä sijaisia muutamia kertoja, ja urakka on vaikea.

Pääkirjoitus
 
Ari Kinnari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kuvasta ja designista vastaava toimituspäällikkö.

Olipa kerran aika, jolloin vuorotteluvapaalle oli mukava jäädä. Lupa vapaaseen oli myös mukava antaa, koska tiesi, että sijaistus onnistuisi helposti.

Se aika meni.

Vuorotteluvapaan ehtoja on vähitellen tiukennettu. Tänä vuonna vapaille haikailevalla on oltava 20 vuoden työhistoria (ennen 16 vuotta). Vapaa saa kestää enintään 180 päivää, ja se pitää hoitaa yhdessä osassa (ennen tuplamäärä ja ositettuna).

Vuorottelukorvaus on kaikille 70 prosenttia työttömyyspäivärahasta (ennen yli 25 vuoden uran tehneet saivat 80 prosenttia). Heikennyksiä voi olla luvassa lisää.

Muutokset näkyvät hakijoiden määrissä. Aiemmin esimerkiksi Helsingin Sanomissa vuorotteluvapaalle haki kymmenkunta henkilöä vuodessa – ja aika moni sinne myös pääsi. Viime aikoina on ollut hiljaista.

Jos uudet säännökset sattuisivat vapaalle pyrkivälle sopimaan, on edessä uusi vuori kiivettäväksi: sijaisen löytäminen.

Aiemmin vuorotteluvapaan tuuraajaksi valikoitui joku, jolla oli kokemusta vastaavasta tehtävästä: esimerkiksi entinen kesätyöläinen tai tarvittaessa töihin tuleva -sopimuksella työskentelevä henkilö. Lyhytkin työttömyysjakso riitti.

Tässä järjestelmässä voittajia oli useita: vapaalle pääsijä, työllistyvä ja usein työnantajakin.

Nyt sijaiseksi kelpaa, jos on ollut työttömänä työnhakijana 90 kalenteripäivää vuorotteluvapaan alkamista edeltäneiden 14 kuukauden aikana. Lyhyemmällä työttömyydellä sijaiseksi voidaan myös palkata alle 30-vuotias, jonka valmistumisesta on kulunut enintään vuosi. Lisäksi alle 25-vuotias tai yli 55-vuotias työtön käy. Päätoimista opiskelijaa ei sijaiseksi voi palkata.

Olen metsästänyt uudet ehdot täyttäviä sijaisia muutamia kertoja, ja urakka on vaikea. Pystymetsästä ei töihin voi tulla, sillä tuotantoa ei voi vaarantaa. Pitkiin koulutusjaksoihin taas rahkeet eivät enää riitä. Monia työttömiä lyhyt pesti ei edes kiinnosta.

Olen tähän saakka mielelläni päästänyt ihmisiä vuorotteluvapaalle, koska yleensä sieltä palataan virkistyneenä ja motivoituneena. Pahoin pelkään, että vastedes joudun usein torppaamaan hakemuksen sijaisen puuttumisen takia. Jos nyt joku uusilla ehdoilla vapaalle edes haluaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat