Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olkiluodosta tuli Ranskassa ongelmajätettä

Areva: Aivan kuin ökytalon isäntä olisi hävinnyt talonsa kortilla.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomalaiset ovat joutuneet tai päässeet tutustumaan viime vuosina ranskalaiseen yritysmaailmaan. Kun Nokia hankki Alcatel-Lucentin Ranskasta, Ranskassa päättäjien –  jotka osallistuvat myös yksityisen sektorin asioihin kovin mieluusti ja omista toimivaltarajoistaan piittaamatta – ensireaktio oli hieman ylenkatsova. Aivan kuin renki olisi tullut kosimaan ökytalon tytärtä.

Meni hetki aikaa, ennen kuin sitäkään suostuttiin myöntämään, että kyse ei ole fuusiosta vaan siitä, että Nokia osti ja Alcatel ostettiin.

Toinen yritystason yhteys tulee ydinvoimalarakentamisesta. Olkiluotoon kolmatta reaktoria rakentava Areva on ajautunut Teollisuuden voiman TVO:n kanssa ankaraan riitaan siitä, kuka korvaa voimalan viivästymisen aiheuttamat kulut.

Ranskan hallitus on taas mukana, sillä Areva on pääosin valtion omistama ja ydinvoimalabisnes nauttii valtiollista suojelua. Ranskalle ydinvoima oli vuosikymmeniä kansallisen suvereniteetin yksi takaaja ja myöhemmin merkittävä vientituote. Areva tehtiin tämän kansallisaarteen vaalijaksi.

Ranskan asenne on kuitenkin hieman toinen kuin Nokia-tapauksessa. Areva keikkuu maksukyvyttömyyden partaalla, ja apua tarvittaisiin –  Ranskan hallituksen mielestä myös Suomesta.

Areva julkisti perjantaina vuosikatsauksensa, joka on murheellista luettavaa. Areva on tuhonnut liiketoimintansa. Aivan kuin ökytalon isäntä olisi hävinnyt talonsa kortilla.

Perjantain tulostietojen mukaan yhtiö oli viime vuonna kaksi miljardia euroa tappiolla. Toissa vuonna tappiosumma oli melkein viisi miljardia. Tappiota on tullut jo viisi vuotta yhtäjaksoisesti. Apua tosiaan tarvitaan.

Olkiluodon kannalta tilanne on kaikin puolin riskialtis. Pelastusoperaation juoni on se, että Arevan ydinvoimalatoiminnot yritetään pelastaa siirtämällä ne energiayhtiö EDF:lle ja Olkiluoto dumpataan jonnekin. Ranska pääomittaa ja ajaa pankit auttamaan.

Mutta miten mahdolliset korvaukset maksettaisiin? Kuka maksaisi? EU-komissiokin puskee väliin: se tutkii, ottiko Ranskan valtio jo nyt liikaa piikkiinsä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat