Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työmarkkinoilta on aika saada ratkaisu

Järjestöjen on määrä sopia yksikkötyökustannusten alentamisesta, ensi vuoden palkoista ja paikallisen sopimisen suuntaviivoista.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ensi viikko on työmarkkinajärjestöjen neuvotteluissa ratkaisujen viikko. Järjestöjen on määrä sopia kolmesta asiasta: yksikkötyökustannusten alentamisesta, ensi vuoden palkoista ja paikallisen sopimisen suuntaviivoista.

Neuvotteluissa lähestytään loppusuoraa. Tämän voi päätellä siitä, että palkansaajajärjestöjen päättävät elimet on kutsuttu koolle maanantaiksi. Tosin niillä ei luultavasti ole vielä silloin käsissään valmista neuvottelutulosta.

Varmaa sopu koko revohkasta ei vieläkään ole. Kuluneella viikolla oli taas kerran vaihe, jossa neuvottelijat valmistautuivat lyömään hanskat tiskiin.

Vaikeinta on ollut sopia paikallisista joustoista. Jos ne saadaan sovittua, kilpailukykypaketti ja ainakin ensi vuotta koskeva palkkaratkaisu voivat syntyä nopeastikin.

Sekä Elinkeinoelämän keskusliitto EK että Suomen Yrittäjät olisivat halunneet, että hallitus olisi edistänyt paikallista sopimista lakiteitse. Palkansaajista SAK toivoi, että paikallista sopimista lisätään vain alakohtaisissa työehtoneuvotteluissa. Hallitus päätyi kahden raiteen taktiikkaan: ensisijaisesti lasketaan alakohtaisten neuvottelujen varaan, mutta hallitus tarkastelee vielä touko-kesäkuun vaihteessa, onko työpaikkajoustoja tullut alakohtaisiin sopimuksiin riittävästi. Jos ei, hallitus ainakin uhkaa tekevänsä laeilla lisää joustoja.

Kun lakitie jäi yrityskohtaisessa sopimisessa toissijaiseksi, työnantajapuoli pettyi. Työnantajat eivät usko, että keskusjärjestöjen välillä voitaisiin sopia joustoista, joista viime kädessä päätetään työnantaja- ja työntekijäliittojen neuvotteluissa.

Maan hallitus tavoitteli alun perin kilpailukyvyn kolmiloikkaa, jossa yksikkötyökustannusten alentamisella kurottaisiin viisi prosenttia takamatkaa kilpailijamaihin, äärimaltillisilla palkkaratkaisuilla toiset viisi prosenttia ja paikallisen sopimisen lisäämisellä vielä viisi prosenttia.

Tästä tavoitteesta hallitus ei ole enää pitkään aikaan pitänyt kiinni. Nyt katsotaan kokonaisuutta: syntyykö paketilla edes likimain 15 prosentin parannus kustannuskilpailukykyyn. Yksikkötyökustannusten alentaminen jää todennäköisesti reilusti alle viiden prosentin, mutta vajetta voidaan paikata palkkaratkaisulla ja työpaikkakohtaisilla joustoilla. Tosin paikallisen sopimisen vaikutuksia on vaikea laskea yksiselitteisesti.

Työehtojen paikallisessa sopimisessa näkyy, miten erilaisessa lähtötilanteessa eri alat ovat. Teknologiateollisuuden ja Metalliliiton työehtosopimus antaa työpaikoilla sopimiseen niin väljät puitteet, että muut palkansaajaliitot eivät halua Metallin sopimuksesta verrokkia, saati tavoiteltavaa yleistä normia.

Työnantajaliitto Teknologiateollisuus hyötyy tuskin lainkaan paikallisen sopimisen lisäämisestä järjestöjen välillä tai lakiteitse. Ala on saanut työehtosopimukseen muun muassa suuret työaikajoustot, mutta työnantaja on maksanut niistä aiemmissa neuvotteluissa. Joustava työehtosopimus on myös pitänyt alan työpaikkoja Suomessa. Sitä tarvittaisiin muillekin aloille.

Lopputulos näyttäisi jäävän laihemmaksi kuin hallitus alun alkaen halusi, mutta sopu olisi silti kansantaloudelle hyväksi. Työvoimakustannukset laskisivat ainakin jonkin verran, mikä antaisi pelivaraa lisäväen palkkaamiseen. Palkkakehitys olisi ennustettavissa ainakin ensi vuoden loppuun, mikä antaisi pohjaa muun talouskehityksen ennustamiseen. Samalla myös työrauha työpaikoilla olisi taattu vähintään ensi vuoden loppuun asti – ainakin niillä aloilla, jotka lähtevät sopimukseen mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat