Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsästys on kunniallinen peruste lobata EU:ssa

Lobbaavien suomalaisministerien tehtävät kertovat, mikä on viestin kärki: maanpuolustus ja sisäinen turvallisuus.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) ja puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) kävivät torstaina Brysselissä. He tapasivat yhdessä europarlamentaarikko Vicky Fordin. Brittikonservatiivi vastaa parlamentin puolella ampuma-asedirektiivin muutosehdotusta koskevasta mietinnöstä.

Suomalaisministerit halusivat kertoa Suomen erityispiirteistä. Usein toistetun listan mukaan ehdotetuilla rajoituksilla on vaikutuksia vapaaehtoiseen maanpuolustukseen, metsästykseen, urheiluammuntaan ja asekeräilyyn.

Lobbaavien ministerien tehtävät kertovat, mikä on Suomen viestin kärki: maanpuolustus ja sisäinen turvallisuus. Brysselin näkökulmasta valinta voi olla tehokas, koska lähes kaikkea voidaan nykyisin perustella samoilla asioilla. Brysselistä – tai Britanniasta – katsoen Suomen pitkä yhteinen raja Venäjän kanssa todellakin näyttää erityispiirteeltä.

Poliittinen tarve vaikuttaa direktiiviin perustuu kuitenkin metsästykseen. Vapaaehtoisessa maanpuolustuksessa käytetään valtion omistamia aseita ja ampumataitoa voi harjoitella muillakin kuin puoliautomaattiaseilla, mutta metsästykseen kaavailluilla rajoituksilla olisi vaikutusta.

Suomessa metsästys on laajojen kansanjoukkojen harrastus. Metsästyskortin lunastaa vuosittain 300 000 ihmistä. Metsästys ei ole eliitin yksinoikeus tai seikkailijoiden elämystehtailua, kuten joissakin maissa. Rikollisuus keskittyy luvattomiin käsiaseisiin, ei metsästysaseisiin, jos ne säilytetään asianmukaisesti. Ainoat hankaukset yhteiskunnan normien kanssa ovat liittyneet petojensuojeluun, mutta petopolitiikka ei liity asedirektiivin ehdotuksiin.

Suomalaista metsästysperinnettä voi hyvällä syyllä kutsua kansalliseksi erityispiirteeksi, jonka puolesta olisi aivan kunniallista lobata. Se ei kuitenkaan kuulu sisä- tai puolustusministerin toimialaan.

Vaikuttaminen EU-päätösten valmisteluun on taitolaji. Yksi asia on olla liikkeellä riittävän ajoissa. Toinen asia on käyttää argumentteja, joiden horjuttaminen ei onnistu kovin helposti. Siksi kannattaa välttää tahatonta mielikuvaa maansa rajoja omilla puoliautomaattiaseillaan puolustavista vapaaehtoisista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat