Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi Donald Trumpin menestys on hyvä juttu?

Donald Trumpista on kovaa vauhtia tulossa republikaanien presidenttiehdokas.

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentiksi haluava miljardööri Donald Trump on möläyttelijä, joka on suututtanut monet. Suorapuheisuudestaan huolimatta noin neljäsosa republikaanisen puolueen kannattajista haluaa hänet presidenttiehdokkaakseen.

Donald Trumpista on kovaa vauhtia tulossa republikaanien presidenttiehdokas. Hän voittaa, voittaa ja voittaa, niin kuin itse sanoo.

Politiikan ammattilaiset seuraavat menoa kauhuissaan. Trump on kuin luonnonvoima, johon mitkään politiikan normaalit lait eivät päde.

Republikaanien puoluejohtajat pyörivätkin nyt kuin päättömät kanat miettiessään, voiko Trumpin vielä pysäyttää vai täytyykö hänen takapuoltaan alkaa jo pussailla.

En voi olla tuntematta näystä pientä vahingoniloa.

Touretten syndroomasta kärsivä ei kykene hillitsemään itseään vaan päästää suustaan juuri ne asiat, joita ei saisi sanoa. Tuntuu kuin Donald Trumpilla olisi jonkinlainen poliittinen Tourette, sillä hänen suustaan tulee koko ajan asioita, joista republikaanit eivät haluaisi puhua.

Yksi suurimmista on 9/11 eli vuoden 2001 terrori-iskut, jotka tapahtuivat republikaani George W. Bushin presidenttikaudella. Bushia ei ole koskaan vakavissaan syytetty amerikkalaisten turvallisuuden laiminlyönnistä. Republikaanien virallinen mantra Bushista kuuluu: ”Hän piti meidät turvassa.”

Etelä-Carolinan vaaliväittelyssä Trump puhkaisi kuplan. ”Olen kuullut vuosia, että hän piti meidät turvassa 9/11:n jälkeen. Miten niin ’jälkeen’? Entä 9/11:n aikana?”

Vauhtiin päästyään Trump sanoi Bushin valehdelleen tietoisesti Irakin joukkotuhoaseista ja johtaneen maan turhaan sotaan.

Republikaanien talousajattelu on 1980-luvulta lähtien perustunut uusliberaaleihin oppeihin, joiden mukaan verojen alentaminen on kaikkien etu, koska vauraus valuu vähitellen rikkailta köyhille.

Maan raharikkaat ovat pitäneet kovasti tästä ajatuksesta ja tukeneet republikaaneja avokätisesti.

Köyhien rikastumista on nyt odotettu 30 vuotta. Sen sijaan amerikkalainen keskiluokkakin on alkanut pelätä oman asemansa puolesta.

Trump on paljastanut bluffin kuin lapsi keisarin uudet vaatteet. Köyhät eivät rikastu, kiinalaiset rikastuvat, Trump julistaa hurraaville väkijoukoille (monet hurraajista ovat pettyneitä vasemmistolaisia, mutta vasemmiston petos on ihan oman kolumninsa aihe).

Trump on miljardööri, joten hänen ei tarvitse kerjätä rahaa muilta. Niinpä hän pilkkaa kilpailijoitaan ”Kochin marioneteiksi” äärioikeistolaisten lahjoittajaveljesten mukaan.

Yhdysvaltain oikeiston ongelmana on pitkään ollut se, miten saada enemmistön tuki politiikalle, joka hyödyttää rikasta vähemmistöä. Vastauksia on keksitty kaksi: arvopolitiikka ja vihapuhe.

Republikaanien ydinkannattajista iso osa on uskonnollisia konservatiiveja, joille aseet sekä aborttien ja homoliittojen vastustaminen ovat lompakkoa tärkeämpiä asioita.

Republikaanit ovat käyttäneet arvoja kuin taskuvaras, joka heiluttaa oikeaa kättään, jottei uhri huomaisi, mitä vasen käsi tekee.

Trump käyttää republikaanien asetta heitä itseään vastaan. Hän on ominut vanhan vihalistan, mutta lisännyt siihen maahanmuuttajat, raharikkaat ja poliittisen eliitin. Toimii kuin vanha Volvo.

Vihapuhetta republikaanit ovat lietsoneet verkossa ja radiossa, mutta eturivin poliitikkojen on kuulunut käyttäytyä siistimmin.

Trump on rikkonut nämäkin säännöt ja tuonut radion ”sokkijukkien” kiroilun ja solvaukset presidenttiväittelyihin.

Puolue-eliitti on kuohuksissaan. Heidän mielestään on ihan eri asia kerätä ääniä vastustamalla ”islamilaista terrorismia” kuin vaatia rajojen sulkemista muslimeilta.

Oman soppansa joutuvat nyt muuten syömään myös Britannian konservatiivit, jotka ovat vuosikausia yrittäneet siirtää huomion maan ongelmista EU:n haukkumiseen.

Toivonko minä siis, että Donald Trumpista tulee Yhdysvaltain 45. presidentti?

En tietenkään. Presidenttinä Trump olisi parhaimmillaan pettymys, pahimmillaan katastrofi.

Sen sijaan republikaanien presidenttiehdokkuuden suon Trumpille mielelläni, sillä se pakottaisi puolueen vihdoin tajuamaan, mihin vihan ja populismin kanssa leikkiminen johtaa. Trump ei nimittäin ole mikään tyhjästä ilmestynyt Pelle Hermanni vaan republikaanien politiikan johdonmukainen lopputulos.

Republikaanipresidentti Abraham Lincoln varoitti, ettei kaikkia ihmisiä voi huijata kaiken aikaa. Jos yrittää, on ansainnut Donald Trumpin.

Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat