Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irlanti putosi ja pomppasi

Irlanti saavutti kaksi pankkikriisin virstanpylvästä, taloudellisen ja henkisen.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Antti Johansson / HS
Pankkikriisi pysäytti Irlannin talouden 2009. Nyt näkymät ovat taas valoisat.
Pankkikriisi pysäytti Irlannin talouden 2009. Nyt näkymät ovat taas valoisat. Kuva: Antti Johansson / HS

Irlanti on saavuttanut pankkikriisistä toipumisessaan muutaman virstanpylvään: yhden taloudellisen, yhden henkisen ja yhden poliittisen.

Irlannin pankkikriisissä rypenyt Bank of Ireland kertoi kuluneella viikolla pankin tilanteen olevan niin hyvä, että se jakaa ensi vuonna osinkoja –  ensimmäistä kertaa vuoden 2008 jälkeen.

Suurimman pankkikuprun tehneen Anglo Irish Bankin johtaja David Drumm lupasi pari viikkoa sitten, että hän lopettaa oikeuden pakoilun ja palaa Yhdysvalloista Irlantiin kuulemaan syytteet petoksista.

Irlanti äänesti perjantaina, kelpaako sille yhä hallituspohja, jonka kaudella Irlanti nousi talouskriisistään. Vaalitulokset varmistuvat maanantaiksi.

Irlanti eteni vuosituhannen alussa valtavan asuntobuumin kautta asuntokuplaan. Vasta halvan rahan aikakauden päätyttyä ja kuplan puhkeamisen jälkeen maan hallitus suostui myöntämään, että talous ei ollut kestävällä pohjalla.

Kuplan puhjettua rakentajia meni konkurssiin, asuntolainaa ottaneet ajautuivat vaikeuksiin ja asuntojen hinnat romahtivat. Lopulta pankit alkoivat horjua. Irlannin hallitus ilmoitti veronmaksajien nimissä, että valtio takaa pankit.

Syksyllä 2010 Irlanti joutui nostamaan kädet pystyyn. Maa turvautui euroalueen ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tarjoamaan 67 miljardin euron hätärahoitukseen. Rahoilla pelastettiin valtio, joka pelasti pankkeja.

Maa romahti syvälle taantumaan. Työttömyys kasvoi, ja velkamäärä suhteessa bruttokansantuotteeseen kasvoi vielä nopeammin. Julkisen sektorin palkkoja ja etuuksia alennettiin. Palkat laskivat myös yksityisellä sektorilla. Veroja jouduttiin nostamaan.

Irlanti otti erittäin voimakasta ja sivuvaikutuksia aiheuttavaa lääkettä nimeltään sisäinen devalvaatio. Annostelun aikana pankit yrittivät pysyä pinnalla pelastusrenkaiden avulla. Lainamarkkinoille niillä ei ollut pääsyä. Pari suurta pankkia oli kansallistettu, ja muut olivat Euroopan keskuspankin ja Irlannin keskuspankin rahatiputuksessa. Irlannin valtio oli tullut pankkeihin osaomistajaksi ja siivonnut taseista pahimmin pilaantuneita omistuksia tätä varten perustettuun roskapankkiin.

Bank of Ireland oli ehkä parhaassa kunnossa, mutta senkin pörssiarvo romahti. Pankki tarvitsi melkein viisi miljardia euroa pääomitusta pysyäkseen pystyssä. Anglo Irishin kautta veronmaksajien piikkiin siirtyneistä vastuista osa oli sellaisia, että niistä nostettiin syytteet. Pankkien pelastamiseen kaadetuista miljardeista puolet meni Anglo Irishille.

Nyt tilanne on toinen. Irlannin syömä lääke tehosi. Maan talouskasvu on ylivoimaisesti nopeinta euroalueella. Työttömyysaste on jo pienempi kuin Suomessa. Samalla kun talous kasvaa, osa huonoista lainoista muuttuu kelvollisiksi ja myyntikelpoisiksi. Veronmaksajien laskun loppusumma hieman kutistuu. Irlannin kymmenvuotisten lainojen korko on pienempi kuin Britannialla.

Bank of Ireland kertoi viime viikolla, että sen liikevoitto ennen veroja oli viime vuonna 1,2 miljardia euroa. Uusien lainojen määrä kasvoi 40 prosenttia, ja huonojen lainojen summa pieneni 3,8 miljardilla eurolla. Pankki kertoi lisäksi, että omistajille on tulossa ensi vuonna osinkoja.

Kun Irlannin ja Baltian maiden talouskriisejä vertaa Kreikan kriisiin, opetus on se, että säästökuurit voivat joko kroonistaa tai parantaa vaivoja. Irlannin pelasti ehkä se, että romahdus oli niin kova, että vitkasteluun ei ollut varaa.

Toinen opetus oli se, että Irlannissa säästöjen ja veronkorotusten suhde oli tilanteeseen suhteutettuna oikea: yksi osa veroista ja kaksi säästöistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat