Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pieni muutos ja hankala valmistella

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) haluaa ministeriön valmistelevan uuden lain maahanmuuttajien sosiaaliturvasta kevään aikana.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Rio Gandara / HS
Uuusi kotouttamisraha olisi samansuuruinen kuin toimeentulotuki ja toimisi samalla tavalla.
Uuusi kotouttamisraha olisi samansuuruinen kuin toimeentulotuki ja toimisi samalla tavalla. Kuva: Rio Gandara / HS

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) avasi runsas viikko sitten (HS 21.2.) ajatuksiaan siitä, miten hallitus rajaa ja pienentää pakolaisten sekä toissijaisen suojelun perusteella myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden sosiaaliturvaa.

Hallitus haluaisi turvapaikkaprosessin kautta oleskeluluvan saaneet pois Suomen asumisperusteisesta sosiaaliturvasta. Tilalle luotaisiin erillinen sosiaaliturvan malli ja uusi kotouttamisraha, joka olisi nykyistä työmarkkinatukea pienempi. Ainakin näin kirjattiin hallituksen turvapaikkapoliittiseen toimenpideohjelmaan.

Mäntylän mukaan uusi kotouttamisraha olisi lähtökohtaisesti perustoimeentulotuen suuruinen. Sitä voitaisiin alentaa 40 prosenttia, jos hakija kieltäytyisi kotouttamistoimista. Tämä mahdollisuus etuuden leikkaamiseen ei sinänsä ole uusi.

Nyt pakolaisiin ja toissijaisen turvapaikan saaneisiin sovelletaan samoja säännöksiä kuin muihinkin. Maahanmuuttajalle maksetaan kotoutumissuunnitelman ajalta työttömyysetuutta tai toimeentulotukea. Toimeentulotuen perusosaa voidaan leikata enintään 40 prosenttia, ja työmarkkinatuesta saa karenssin, jos ei sitoudu kotoutumissuunnitelmaan. Kotouttamisrahamallissa kaikki oleskeluluvan saaneet olisivat yhden tuen piirissä ja tuen maksaja olisi aina Kela. Toimeentulotuen maksaja olisi ensi vuonna pääasiassa Kela ja joissakin tapauksissa kunta.

Mäntylä haluaa sosiaali- ja terveysministeriön valmistelevan uuden lain maahanmuuttajien sosiaaliturvasta kevään aikana. Laki on kuitenkin vaikea laatia niin, ettei se syrji ketään esimerkiksi taustan perusteella. Vielä on myös epäselvää, miten uusi malli todella eroaisi nykyisestä.

Jos kotouttamisraha olisi samansuuruinen kuin toimeentulotuki ja toimisi samalla tavalla vastikkeellisesti, mihin uutta lakia tarvitaan? Herää kysymys, tuleeko uuteen malliin myös muuta. Mäntylä ei avaa, evätäänkö uuden turvan piiriin päätyviltä muita tukia.

Yksi vaikeimpia ratkaistavia asioita on se, miten ja miksi turvapaikan saaneet pitäisi irrottaa Suomen asumisperusteisesta sosiaaliturvasta. Turvapaikan saaneet saavat varsin pitkän oleskeluluvan, joten ehto sosiaaliturvaan täyttyy.

Jos uusi kotoutumisraha on pienempi kuin muut tuet, esille nousee kysymys sosiaaliturvaetuuksien vähimmäistasosta. Jo nyt Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea pitää Suomen sosiaaliturvaetuuksien minimiä riittämättömänä.

Estettä sille, että uusi tuki olisi nykyisiä pienempi, ei välttämättä ole. Eri etuudet ovat eritasoisia jo nyt. Esimerkistä käyvät vanhempainraha ja työmarkkinatuki. Varsinainen syrjintä voi liittyä siihen, miten uusi laki kohtelee muiden maiden kansalaisia verrattuna suomalaisiin. Jos yhdenvertaisuudeksi riittää, että tuen ehdot vastaavat toimeentulotuen ja työmarkkinatuen ehtoja, ongelmaa ei välttämättä ole.

Tanska kiertää EU:n vaatimuksen kansalaisuuksien yhdenvertaisuudesta sillä, että maan integraatioraha koskee myös tanskalaisia, jotka asuvat välillä ulkomailla. Tosin kotimaahansa palaava tanskaa puhuva tanskalainen on minimisosiaaliturvankin varassa ihan toisessa asemassa työmarkkinoilla kuin sotaa ja kriisiä pakoon lähteneet.

On kaikki syyt luottaa, että Suomessa viranomaiset osaavat arvioida, ketkä ovat suojelun tarpeessa. Hallitus lähtee siitä, että turvapaikan saavien joukko on saatava kotoutumaan nopeasti ja hyvin. Ilman riittävää toimeentuloa se on kuitenkin vaikeaa, ja siksi etuuksien karsinta voi kostautua. Ja jos uusi lakiesitys olisi kansalaisuuden tai jonkin muun syyn perusteella syrjivä, sen kuuluukin törmätä perustuslakiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat