Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iranilaiset vaativat vaaleissa avoimia ovia maailmaan

Teheranissa puhalsivat uudet tuulet, kun Iranissa järjestettiin perjantaina parlamenttivaalit.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Teheranissa puhalsivat uudet tuulet, kun Iranissa järjestettiin perjantaina parlamenttivaalit. Iranilaiset äänestivät joukoittain avoimemman kansallisen ja kansainvälisen linjan puolesta.

Sunnuntaina kerrottiin, että kaikki Iranin pääkaupungin alueen 30 parlamenttipaikkaa menivät uudistusmielisinä tai maltillisina pidetyille ehdokkaille. Sama suunta vallitsi myös rinnakkaisessa äänestyksessä edustajista uskonoppineiden asiantuntijaneuvostoon, joka valitsee Iranin korkeimman johtajan.

Lopullisen vaalituloksen laskeminen 80 miljoonan asukkaan maassa vie aikaa, ja osa paikoista ratkaistaan vasta täytevaaleissa huhtikuun lopussa.

Muissa kaupungeissa ja maaseudulla odotettiin parempaa menestystä konservatiiveille, joilla on tähän asti ollut selvä enemmistö 290-paikkaisessa parlamentissa eli majlisissa sekä myös 88 jäsenen asiantuntijaneuvostossa.

Uudistusmielisten tähän mennessä laskettu menestys on kuitenkin suuri saavutus ja käänne, kun huomioi, että nykyisen korkeimman johtajan, ajatollah Ali Khamenein alainen valvojien neuvosto hylkäsi etukäteen valtaosan vaaleihin pyrkineistä maltillisista ja uudistusmielisistä ehdokkaista.

Vaalitulos on suuri voitto Iranin presidenttinä elokuusta 2013 olleelle Hassan Ruhanille. Iranissa vaalit on nähty myös kansanäänestyksenä hänen valitsemastaan sovinnollisemmasta linjasta varsinkin suhteissa Yhdysvaltoihin.

Vaaliteema ratkaistiin viime vuonna 14. heinäkuuta, kun Wienissä allekirjoitettiin sopimus Iranin ydinohjelman kansainvälisestä valvonnasta. Iranilaisille sopimus on tarkoittanut ennen kaikkea taloutta kurjistaneiden kansainvälisten pakotteiden päättymistä.

Kampanjoissa vanhoilliset vaativat Iranin pidättäytymistä tiukassa vastakkainasettelussa varsinkin länsimaiden kanssa ja uudistusmieliset kannattivat avautumisen jatkumista. Vastaus oli aika selvä.

Se ei muuttunut, että Iran on vanhoillisten shiialaisten uskonoppineiden johtama maa, joka ajaa etujaan naapurimaissaan myös asevoimalla. Mutta nyt siitäkin on ehkä helpompi neuvotella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat